Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Budapesten 2015 vége és 2016 vége között 18%-kal nőttek az új és használt lakásokra együttesen vonatkozó kínálati átlagárak – derül ki az otthontérkép.hu frissített ártérképéből. A legdrágábbnak Budán továbbra is az I., II., XII. kerület, Pesten pedig a fővárosi listát jó ideje vezető V. kerület számít. Az erősödő kereslet miatt 2017 márciusában még mindig az jellemző, hogy a nagy volumenű lakásberuházásokkal piacra lépett ingatlanfejlesztők viszonylag könnyedén érvényesíthetik a dráguló bekerülési költségeket a végső árakban. Egyes lakóparkoknál – főleg a VIII., a XI., és a XIII. kerületben – a lakások negyedét-harmadát (összességében több ezer otthont) – gyakorlatilag a tervezőasztalról eladják, még a megemelt áron is.

lakas

Az új építésű illetve az összes használt lakás típus közötti különbség az elmúlt 10-12 hónapban kezdett erősebben csökkenni. Az adatok szerint az új és az újszerűek összevetésében idén márciusra harmadára esett a különbség 2016 első negyedéhez képest, az újak és a jó állapotúak esetében pedig 20 %-ról 13%-ra esett az arány, ennél kisebb arányú volt a közeledés az új és a felújított, valamint az új és a közepes állapotú otthonoknál. Az ingatlanos portál szerint a néhány évvel ezelőtt befektetési céllal vásárolt lakások tulajdonosainak egy jelentős része vélhetően szeretné felhasználni az értéknövekedésből adódó profitot azzal, hogy visszatette a piacra lakását. Az árat viszont az újakhoz igazították, főleg, ha egy új beruházás közelében lévő újszerű ingatlanról van szó.

Négyzetméterár különbségek az újépítésű átlagárhoz képest Budapesten

Budapesti_arkulonbsegek (1)

„A két csoport közötti árkülönbség csökkenése addig folytatódhat, amíg az új építésű otthonokra vágyók – az önerő előteremtésére törekedve – a mostaninál nagyobb arányban dobják piacra saját, nem feltétlenül jó állapotú lakásaikat, s ezáltal növelik a teljes használt-lakás kínálatot, ami először az áremelkedés lassulását, majd az árak stagnálását, idővel akár kisebb csökkenését is hozhatja a használtaknál.  Arra számítunk, hogy tovább differenciálódik a használtlakás-piac, növekszik az árkülönbség az újszerű vagy felújított, de jó helyen lévő, illetve a közepes vagy rossz állapotú lakások között” – magyarázta Mester Nándor, a cég vezető elemzője.

Kínálati átlag négyzetméterár az ingatlan állapota szerint Budapesten

Kinalati_atlagar_Budapesten (1)

Egyre több olyan magánhirdetést lehet olvasni, amelyeknél a használt lakások tulajdonosai a környék új beruházásaira hivatkozva a kerületrész teljes megújulását ecsetelik. A szakértő erre utalva hozzáfűzte: a hirdetésekből kirajzolódó kép szerint az újszerű vagy jó állapotú otthonok különösen az új építésű lakóparkok és társasházak közvetlen környezetében drágultak, élvezve ezen beruházások árfelhajtó hatását. Mindkét csoportnál kb. 70 ezer forinttal emelkedtek az átlagárak egy év alatt. A VIII., a IX. és a XIII. kerület kiváló példa erre, mindhárom városrészben több jelentős beruházás zajlik, a lakásépítkezéseken kívül folytatódik az irodai és kiskereskedelmi infrastruktúra megújulása, közterületek és egyes közintézmények fejlesztése. Figyelemre méltó eközben, hogy érdemben nem mérséklődött az árkülönbség a tégla lakások és a panelek között, viszont utóbbiak kínálati ára már nagyon közelít ahhoz a magas határhoz (55 m2-es lakásért 20-22 millió forint), amikor a vevőjelölt inkább választja a nagyobb értékű tégla lakást, még ha drágább is.

Tégla- és panellakások kínálati négyzetméterára Budapesten

Tegla_panel_atlagar

(BrandTrend)