Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A pénzügyi piacok feszült figyelemmel várják, milyen növekedési következményei lesznek a Trump-kormányzat hivatalba lépésének. A piaci hangulatot 2017-ben várhatóan ez a várakozás, valamint annak esetleges inflációs következményei fogják meghatározni, és akár a reflációra is ráhangolhatják a befektetőket, aminek a kockázatos eszközökre kedvező hatása lenne, ám a merészen árazott defenzív papírok számára inkább kihívást jelenthet.

Persze ahogy a világ megpróbál alkalmazkodni a Trump által irányított USA szeszélyeihez, előfordulnak majd időnként volatilisebb szakaszok is, de ezek vélhetően csak rövid intermezzók lesznek abban a fokozatosan kibontakozó növekedési történetben, mely jó pár évre meghatározhatja a piaci és a gazdasági hangulatot.

Bár Trump megválasztása sokakat meglepetésként ért, a piac reakciója alapvetően racionális volt. Maga Trump sok mindennek nevezhető, de az elnöksége egyértelműen a növekedésről fog szólni. Lehet, hogy a fokozódó protekcionizmus továbbra is valós kockázatot jelent, de a piacok – joggal – arra a jelentős növekedési potenciálra összpontosítanak, melyet a Trump-kormányzat kínál nekik. Ne feledjük, hogy Trumpnak a választók felé tett fő ígérete az volt, hogy több és jobban fizetett munkahelyet fog teremteni, és pontosan tudja, hogy ehhez nominális gazdasági növekedést kell produkálnia.

work-and-travel-usa

A Fidelity szakértője, Dominic Rossi szerint az USA költségvetési bővülésének számos fontos következménye lesz:

Először is, lendületet kap az USA gazdasága, főleg ha számításba vesszük, hogy a költségvetési megszorítások az utóbbi időben erősen visszafogták az ország GDP-jének alakulását. Konkrétabban: a társasági adó csökkentése és a hazatelepített jövedelmekre vonatkozó részleges amnesztia miatt jelentős ütemben nőni fognak a vállalati bevételek.

Másodszor: a globálisan felhalmozott, túlzott mértékű megtakarítás-állomány, mely évek óta a kamatok és a kötvényhozamok csökkenésének egyik fő okozója volt, most elkezdhet apadni, mivel az így rendelkezésre álló tőke egy jelentős részét elnyeli majd a Trump-féle költségvetési költekezés. Ennek nyomán nőni fog a jelenleg negatív reálkamatláb. Ez lényegében a monetáris politika szigorodását jelentené, ami némileg csökkenti a Fedre a nominálkamat emelése irányába ható nyomást.

Harmadszor: A lendületesebb növekedés és a szigorúbb monetáris politika valószínűleg megemeli a dollár árfolyamát, de csak rövid és középtávon. Ami a távolabbi kilátásokat illeti, a zöldhasú nyomás alá kerülhet, ha a költségvetési hiány növekedése túlzott mértékűvé válna, vagy ha az import volumenének növekedése miatt érdemben nőne a külkereskedelmi hiány. Ez utóbbit akár Trump fogadkozásának („Amerika az első!”) kudarcaként is értelmezhetnénk – a választások előtt azt ígérte, hogy a globális értéklánc eddig Ázsiába kiszervezett elemeit visszahozza Amerikába. Fennáll a valós veszélye annak, hogy visszatér a jelentős ikerhiányok korszaka.
(BrandTrend)