Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Az első piaci reakcióktól eltekintve Angel Agudo, a Fidelity szakértője nem gondolja, hogy az USA elnökválasztása befolyásolni fogja a hosszú távú piaci eseményeket.

“Számos tanulmány bizonyítja, hogy az elnökválasztások eredménye csak korlátozottan befolyásolja az Egyesült Államok piacának teljesítményét, és úgy vélem, hogy ez ezúttal is így lesz. Ezenkívül – mielőtt rátérnénk az egyes ágazatok teljesítményére gyakorolt potenciális hatások elemzésére – fontos megemlítenünk, hogy az USA elnökének hatáskörét jelentősen korlátozza az a tény, hogy az Egyesült Államokban különválasztották a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat. Hatályba lépése előtt minden szövetségi törvénynek át kell mennie a Kongresszuson. Ebből következik, a kongresszusi republikánus többség ellenére, egy szélsőséges politikai intézkedéscsomag bevezetésérének megvalósítása az USA jogrendjének felépítéséből adódóan igen nehezen sikerülhetne neki. Ezért olyan fontos, hogy a befektetők ezután is a vállalatok fundamentális adataira összpontosítsanak, és ne zavarja meg őket az efféle politikai eseményeket övező „zaj” vagy volatilitás” – mondja a szakértő.

Mindezek előrebocsátása után le kell szögezni, hogy mivel a piac Clinton győzelmére számított, Trump megválasztása eleinte vélhetően okoz majd némi volatilitást. Akár költségvetési, akár monetáris, kereskedelmi vagy törvényhozási szempontból vizsgáljuk a kérdést, Trumpról általában mindenki úgy vélekedik, hogy korábban soha nem látott politikai bizonytalanságot okozhat. Ez az első időkben, amikor a befektetőkön úrrá lesz a kockázatkerülő hangulat, minden bizonnyal kedvező hatással lesz a hagyományosan biztos menedéknek számító államkötvényekre és az aranyra. Arra is számítok, hogy a kereskedelmi megállapodásokat övező bizonytalanság miatt az első időkben a dollár árfolyama is nagyobb mértékben ingadozni fog. A fokozódó költségvetési ösztönzők, a külföldi tőke hazahozatala és a protekcionizmus jól megtámogatja majd a dollárt, főleg a mexikói pesetával és a renminbivel szemben, ami nem csoda, hiszen Trump már nem egyszer célkeresztbe vette a Mexikóval és Kínával fennálló kereskedelmi egyezményeket. Ugyanígy a kampánya egyik vezérmotívuma volt a drasztikusan szigorítandó bevándorlási politika. A bevándorlással kapcsolatos új irányelvek elsősorban azokat az ágazatokat érinthetik érzékenyen, amelyekben magas az olcsó munkaerő aránya – erre a legjobb példa a mezőgazdaság (a földművelés, a halászat és az erdőgazdálkodás), ugyanis itt a munkások jelentős hányadát papírok nélkül foglalkoztatják.

Ami a részvényeket illeti, az eleinte tapasztalható volatilitást követően a társasági adó csökkentése (ha a javaslatnak megfelelően valóban bevezetik) közép- és hosszú távon kedvező hatást válthat ki. Az ágazatok közül az egészségügyi szektor első körben szárnyakat kaphat, mivel Clinton vereségével elvonulnak fölüle a fenyegető felhők, a későbbiekre pedig majd akkor derül fény, ha Trump pontosabban kifejti, mit tervez a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló Obamacare programmal, és hogyan kíván beavatkozni a gyógyszerárakba. A pénzügyi szektorra szintén szebb napok várhatnak, ha az új elnök beváltja ígéreteit és lazít a jelenlegi szabályozókon.

Donald Trump Holds Campaign Rally In Fort Worth

A két jelölt, akiknek politikáját amúgy a szinte összeegyeztethetetlen ellentétek jellemzik, egy kérdésben mégis egyet tudott érteni, ez pedig a költségvetési kiadások területe. Mivel a monetáris politika az általános vélemény szerint elérte cselekvési lehetőségeinek határát, a leendő elnök a politikai gépezeten vélhetően azt a kart fogja meghúzni, melynek felirata: „költségvetési ösztönzők”, még pontosabban: „infrastrukturális kiadások”. Tekintve, hogy az állam évtizedek óta a kelleténél jóval kevesebbet költött erre a területre, az ország elmaradott infrastruktúrája mára észrevehetően gátolja a GDP növekedését. Ráadásul az elmúlt években a védelmi költségvetést is többször megkurtították, így ezen a területen – különösen a tartósan fennálló globális biztonsági kockázatok fényében – valószínűleg nincs mód további értelmes megszorításokra. A republikánusok általában a honvédelem támogatójának számítanak, ezért nem meglepő, hogy Donald Trump is a védelmi kiadások növelése mellett foglalt állást. Mivel mind Trump, mind Clinton egyetértett ebben, a piacok e kilátások egy részét már be is árazták, de mindkét területen továbbra is komoly befektetési  lehetőségek vannak még.

Most, hogy a piacokon végre lecseng a választást övező izgalom, a figyelem a Fed és az általa végrehajtandó következő alapkamat-emelés felé fordul majd. Az utóbbi időben az infláció és a bérek is szép lassan emelkedtek, ezért röviddel ezelőttig nagyon valószínűnek látszott, hogy erre már decemberben sor fog kerülni. Most viszont ki kell várnunk, hogy Trump váratlan győzelme milyen hatással lesz erre a döntésre. Ami a 2017-es évet illeti, az USA gazdasága továbbra is jó formában lesz, és várhatóan mérsékelt, egyenletes ütemben fog tovább fejlődni. A növekedésnek jót fog tenni az erős munkaerőpiac, az élénk fogyasztás és a lakáspiac talpra állásának folytatódása. Általánosságban elmondható, hogy az USA-ban még mindig számos befektetési lehetőség van, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az üzleti ciklus előrehaladott szakaszában járunk, és mindent összevetve elmondható, hogy az árfolyam-különbözetek magasak, és az értékelési multiplikátorok sem alacsonyak. Ezért a jelenlegi piaci körülmények között nagyon fontos a gondos és szelektív részvényválogatás.

Trump és a reflexszerű összerándulás (Nick Peters portfóliómenedzser – Fidelity Multi Asset)

A politikai elemzőket, a demokratákat, és bizonyos értelemben maguk a republikánusokat is meghazudtolva Donald Trump lett az Egyesült Államok új elnöke. Mivel Trump erősen korlátozná a bevándorlást és a szabad kereskedelmet, és ez potenciálisan káros hatással lehet az USA gazdasági növekedésére, a piacok várhatóan negatívan fogják megítélni ezt a hírt.

Trump elnökké választása növeli a politikai bizonytalanságot is és aláássa a nemzetközi rendszer nyíltságába vetett bizalmat. Bár ezek elvont kockázatok, és nem könnyű felmérni, hogy pontosan hogyan fogják beárazni őket a piacok, vélhetően legalábbis rányomják majd a bélyegüket a hangulatra. A legjobb, amire Trump elnöksége kapcsán számíthatunk, hogy politikai céljainak érvényesítését a Kongresszus megakadályozza, hiszen nem titok, hogy egyes javaslatait még a republikánusok is ellenzik.

A feltörekvő piacoknak azonban komoly kockázatokkal kell szembenézniük. Az új elnöknek komoly tervei vannak a feltörekvő piacokat érintő politikai irányelvekkel, például a vámokkal és kereskedelmi korlátokkal, a NAFTA újratárgyalásával és a devizaárfolyamokat manipuláló országokkal kapcsolatban (ez utóbbi különösen Kína és Korea számára lehet rossz hír).Bár a gazdasági célszerűség enyhíthetné a negatív hatásokat, a piacok reakciója valószínűleg reflexszerű összerándulás lesz – főleg Mexikóban.
(BrandTrend)