Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A 2016-os davosi Világgazdasági Fórumon The Future of Jobs címmel tanulmányt tettek közzé a munkaerőpiac jövőjéről: egyre súlyosbodó probléma, hogy az ipar több százezer technológia-orientált szakemberben szenved hiányt. Magyarországon hiába termeli ki a tudományos képzés a szakembereket, nem mindig vértezi fel őket olyan készségekkel, amelyekkel a versenyszférában és a tudományos pályán érvényesülni lehet. Ezek közé tartozik a kommunikáció és a nyitottság más diszciplínák irányába. A Nők a Tudományban Egyesület SCI-ndikátor néven indítja el az első országos tudománykommunikációs versenyt. Korábban is voltak már hasonló kezdeményezések, ám ez az első alkalom, hogy természettudományi, műszaki, informatikai és matematika szakos hallgatók jelentkezését az ország minden részéről várják. A verseny célja, hogy a résztvevők képesek legyenek közérthető nyelven megismertetni tudományos területüket a nagyközönséggel, valamint lehetőségük nyíljon arra, hogy kilépjenek a laboratóriumból és támogatókat találjanak. Ezzel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy megvalósítsák terveiket, és a tudományos pályán, valamint a versenyszférában is érvényesülni tudjanak. A verseny fővédnöke Bogyay Katalin ENSZ nagykövet, zsűrijében pedig az akadémiai élet és innovatív vállalatok képviselői ülnek. A kezdeményezéshez csatlakozott a Ustream – an IBM Company, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Központja és a Google Ground.

szigeti-fanni-ugyvezeto-nok-a-tudomanyban-egyesulet

“Gazdasági, társadalmi érdekünk, hogy a kutatók komplex gondolatokat közérthetően kommunikáljanak. A SCI-ndikátor verseny során arra vállalkozunk, hogy kommunikációs képességekkel vértezzük fel a természettudomány, mérnöki szakmák és matematika területein tanuló és dolgozó, tehetséges hallgatókat – a jövendő tudósait. Reményeink szerint a versennyel szórakoztató és kreatív tudományos tartalmat hozunk majd létre a szélesebb közönség számára is” – mondja Szigeti Fanni, a versenyt szervező Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

Az elkövetkező évtizedekben a legtöbb állás olyan szakmákban fog megszűnni, ahol ma jellemzően többnyire nők dolgoznak. A technológiai és természettudományos területeken, melyek már most a legfontosabb munkahelyteremtő szegmensek lesznek, jelenleg jóval kevesebb a nő, mint a férfi; az UNESCO felmérése szerint világszinten a kutatók mindössze csak 30%-a kerül ki közülük. A Nők a Tudományban Egyesület ösztönözni kívánja a nőket, hogy minél többen lépjenek tudományos vagy technológiai pályára, hiszen a munkaerőpiac nők tízezreinek biztosíthat állást ezekben a szegmensekben. A SCI-ndikátor megmérettetés során az egyesület mindent megtesz azért, hogy a versenyre egyenlő arányban pályázzanak lányok és fiúk.

bogyay-katalin-foto-burger-barna

A SCI-ndikátor verseny fővédnöke, Bogyay Katalin ENSZ nagykövet, korábban az UNESCO Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke, erről így nyilatkozik: “A társadalmi nemekkel kapcsolatos sztereotípiák káros hatással vannak a természettudományos és mérnöki szakmákra, mert visszavetik a nők teljesítményét. Tudománydiplomáciai munkám során mindig fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a siker elkötelezett és kitartó munka eredménye, nem függ valakinek a nemétől, származásától.
Fontosak azok a programok, amelyek segítenek az előítéletek eloszlatásában és felszínre hozzák a tehetséget, hiszen – különösen a női kutatók esetében – szükség van jól látható példaképekre.”

A természettudomány nobilitásai is felismerik a tudománykommunikáció fontosságát. Pár héttel ezelőtt Stephen Hawking első alkalommal adta át tudománykommunikációs kitüntetését (Stephen Hawking Medals for Science Communication) azoknak, akik ”kimagaslóan mutatták be a tudományt a nyilvánosságban”. Számos nemzetközi tudománykommunikációs verseny bizonyítja, hogy a rövid, izgalmas formában fogyasztható tudományos tartalomra nagy az igény: ilyen a Video Science5 applikáció, a brit Famelab verseny, vagy a svéd Researchers’ Grand Prix .

A SCI-ndikátorra a szervezők a természettudományos, mérnöki és matematika képzést nyújtó hazai egyetemek alap-, mesterszakos és doktorandusz hallgatóinak jelentkezését várják. A pályázóknak 1 perces, saját készítésű videóban kell bemutatniuk egy tudományos ötletet vagy kutatást. A döntősök több alkalomból álló mesterkurzuson vehetnek részt, ahol saját mentorral fejleszthetik kommunikációs és előadói képességeiket. A felkészítés után a versenyzők látványos, kreatív előadások és kísérletek segítségével mutatkoznak be a nyilvánosság előtt. Az élő közvetítést a Ustream biztosítja. A legjobb pályázatok, az előselejtezőbe került versenyzők, a legeredetibb ötletek és kutatási témák a 444.hu oldalán kerülnek bemutatásra. A díjak között szerepel az MTA Energiatudományi Központ felajánlása, hogy egy győztes kiutazhat a CERN svájci központjában, a világ legnagyobb részecskegyorsító fellegvárában, amely élen jár a tudománykommunikációban; a Ustream – an IBM Company egy hónapos szakmai gyakorlatot kínált fel budapesti fejlesztőközpontjában; a Google Ground felajánlásában el lehet sajátítani a Google marketing rejtelmeit elméletben és gyakorlatban; egy versenyző részt vehet a Szertár
tudománykommunikációs mentorprogramjában; és minden döntős bemutatkozhat az MTA által szervezett 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepén.

Jelentkezés itt: www.sci-ndikator.hu
(BrandTrend)