Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A Tetra Pak szerbiai gyára, a világ élelmiszeripari csomagolóanyag gyárai között elsőként megszerezte a Japán Üzemi Karbantartási Intézet Teljeskörű Hatékonyság Karbantartás Díjának 5., azaz legmagasabb fokozatát. A szerb gyár így egyike lett annak a 20 vállalatnak a világon, amelyeknek az elmúlt 40 év során termelési hatékonyságuk fejlesztésével sikerült kiérdemelniük ezt a rangos elismerést. A magyarországi Tetra Pak üzem szorosan a szerb létesítmény nyomában haladva, jelenleg a díj negyedik szintjének auditjára készül.

A szerbiai Gornji Milanovac-i Tetra Pak gyárban 2001-ben az akkori gyárigazgató, Révész Zoltán, a magyarországi gyártóüzem jelenlegi igazgatója vezette be a TPM (Total Productive Maintenance, azaz Teljeskörű Hatékony Karbantartás) módszertant.

„A gépek és berendezések működtetése nem elsősorban költséghatékonysági, hanem egyre inkább versenyképességi és környezetvédelmi szempont, amely napjaink kiélezett globális piaci versenyében és az erőforrásokkal való takarékosság miatt alapvető fontossággal bír” – mondta Révész Zoltán, a Tetra Pak budaörsi gyárának igazgatója. „A TPM rendszer meghonosításával gyárainkban gyakorlatilag belső erőforrásainkra építve tudunk jobb minőséget, kevesebb vesztességgel, rövidebb idő alatt és fenntartható módon előállítani” – tette hozzá.

A Japán Üzemi Karbantartási Intézet (Japan Institute of Plant Maintenance; JIPM), amely a Japán Gazdasági Minisztérium közhasznú szervezete, 1971 óta ítéli oda a Teljeskörű Hatékony Karbantartás Díjat. A TPM metodológia a termelési hatékonyság növelésének legalapvetőbb módszere. Célja, hogy a gyári dolgozóktól egészen az igazgatókig mindenki részt vegyen a „nulla baleset, nulla hiba, nulla géphiba” kultúrában, ezzel minimalizálva a termelési veszteséget.

WCM_dijatadas

„A világszínvonalú termelési gyakorlatot (World Class Manufacturing; WCM) 1999 óta alkalmazzuk a Tetra Paknál. A TPM metodológia ma már az egész világon szervesen kapcsolódik az ellátási lánc szervezet munkájához, és lehetővé teszi a számunkra, hogy mindig a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk ügyfeleinknek” – mondta Révész Zoltán.

A JIPM díjazási rendszer öt szintet különböztet meg: Kiválóság, Folyamatos Kiválóság, Kitűnőség, Haladó Kitűnőség és Világszínvonalú Teljesítmény. A gyárak az első díj megszerzése után átlagosan 10 év alatt érik el a legmagasabb besorolást. A szerbiai gyáregység 2005-ben nyerte el az első szintű tanúsítást. Az auditálási folyamat összes szintjének sikeres teljesítése jól mutatja, hogy a vállalat folyamatosan fejleszti versenyképes gyártási megoldásait. Világszinten a Tetra Pak összesen 70 JIPM díjat kapott az elmúlt 12 évben.
(BrandTrend)