Kategória: Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

Egy hónap múlva megkezdődik a 2016-os Red Bull Air Race világbajnokság: a szezonnyitó futamon, Abu Dzabiban már az új szabályok szerint rajtolnak a versenyzők. A 2015-ös versenyformátumhoz képest idén nagyobb hangsúlyt fektetnek az időre, a pilóták manőverezési képességeire, illetve a csapatok háttérmunkájára.

abu_dzabi

A döntő futam szerkezete alapvetően változatlan marad: a 14-es futamban a pilóták fej-fej melletti párbajban küzdenek meg, az indulási sorrendet az időmérő dönti el. A döntőbe a hét párbaj győztese és a leggyorsabb párbaj vesztese jut be.

Az újítás a párok újraosztásában mutatkozik meg: a nyolcas döntőben a pilóták mellé elődöntős idejük alapján osztanak párt. A 14-es elődöntő leggyorsabb versenyzője a nyolcadik leggyorsabb ellen indul, a második leggyorsabb a hetedik ellen és így tovább. Minden párbaj győztese továbbjut a mindent eldöntő négyes futamba.

abu_dzabi_2

További változás, hogy azokban a ritka esetben, amikor egyik pilóta sem repül érvényes időt, egyikük sem jut tovább a következő körbe. Ez esetben a párbajok második leggyorsabb vesztese jut tovább helyettük.

jim_dimatteo

“Folyamatosan felülvizsgáljuk a szabályokat és a verseny formátumát. Arra törekszünk, hogy kiegyensúlyozzuk és méltányosabbá tegyük versenyt. Volt két forgatókönyv 2015-ben, amelyeknél ugyanaz volt a párosítás a 14-es és a nyolcas fordulókban, ezért úgy döntöttünk, hogy idén megváltoztatjuk a nyolcas elődöntő párosítását. Ezáltal a 14-es forduló ideje közvetlenül befolyásolja azt, hogy kivel párbajozik az adott pilóta a következő menetben” – magyarázta Jim DiMatteo versenyigazgató. “Mindannyian úgy érezzük, hogy az új formátum helyszíntől függetlenül igazságosabb és végső soron még izgalmasabb versenyt eredményez majd”

hannes_arch

“Meggyőződésem, hogy az új szabályok miatt a verseny még kiegyensúlyozottabb lesz, hiszen így tétje van a 14-es fordulónak is” – mondta az osztrák Hannes Arch, aki az elmúlt öt évad alatt minden szezonban dobogós lett, beleértve a 2008-as bajnokságot.  Arch és a többi pilóta március 11-12-én rajtol a 2016-os szezon első versenyhétvégéjén, Abu-Dzabiban.

A Red Bull Air Race Világbajnokság 2016-os szezonjának versenyeire a jegyek már kaphatóak.
(BrandTrend)