Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Talán csak az uniós csatlakozás után volt utoljára akkora szintű emelkedés a budapesti ingatlanpiacon, mint idén. Egyértelmű az áttörés, hiszen a sokéves, jelentős visszaesésből úgy tűnik, kilábal a szektor. De vajon miért csak a fővárost érte el az árboom? Újépítésű vagy inkább használt ingatlanokat keresnek országszerte? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Jófogás.hu és a GKI Digital közös, országos iparági elemzése.

Budapesten az ingatlanpiac virágzása az ősz elején sem állt meg, igaz már sokkal lassabban, de az árak továbbra is felfele kúsznak. A vezető apróhirdetési portál adatai szerint az erőteljes januári kereslet növekedéssel együtt szinte azonnal az árak is emelkedésnek indultak. Az év eleji árrobbanás azonban nagyjából csak Budapestre igaz, a többi településtípusnál inkább stagnálás vagy enyhe lemorzsolódás jellemző. Ennek egyik oka, hogy a főleg külföldi bérlőkre utazó rövidtávú lakáskiadók a fővárosban találták meg a számításaikat, illetve az albérletárak hirtelen, 20%-os növekedése szintén sokakat ösztönzött lakásvásárlásra, még akkor is, ha ezt csak hitelből tudták megtenni.

haz

“A főváros/vidék árolló az év eleje óta fokozatosan egyre szélesebbre nyílik. Budapesten az erősödő kereslet hajtja felfelé az árakat, a növekvő árszínvonal pedig lassan ugyan, de előbb-utóbb visszahat a keresletre. Vagyis az áremelkedés a fizetőképes kereslet csökkenéséhez vezet, így hamarosan egy kisebb mértékű árkorrekcióra lehet számítani. Ez várhatóan még idén be fog következni, de hogy mekkora mértékű lesz és milyen tartós, azt egyelőre nehéz lenne megjósolni” – mondja Palocsay-Zubor Géza, a Jófogás.hu vezetője, hozzátéve, hogy idén is számítanak a szokásos decemberi kereslet visszaesésre. Budapesten egyébként a legtöbben továbbra is a kisebb, maximum 50 négyzetméteres lakásokat nézik, a legnagyobb áremelkedés így ebben a kategóriában figyelhető meg.

A lakástípus szerinti ár-összehasonlítást is érdemes megvizsgálni, hiszen érdekes képet mutat. A januári egyszeri megugrás után az új házak átlagára tovább tudott emelkedni, a használt és új lakásoké is egy korrekciót követően ugyan, de szintén tovább emelkedett, míg a használt házaké a februári visszaesést követően augusztusig alig változott és csak szeptember során tudott kismértékben növekedni. Az új házak és lakások átlagárának felfutása mögött az is meghúzódhat, hogy ezekből csak nagyon kevés került eladósorba.

Ingatlanok átlagos árainak alakulása az adott hónapban feladott hirdetések alapján

ingatlan - atlagos arak

“Az új ingatlanok keresési aránya elsősorban a városok esetében magasabb, ám az ősz kezdetére a fővárosban lecsökkent a kínálat” – avatott be a részletekbe a Jófogás igazgatója 400 ezer aktív ingatlanhirdetés statisztikája alapján.

Új ingatlanok aránya az adott hónapban feladott hirdetésekben

ingatlan - atlagos arany

A használt lakásoknál tapasztalható négyzetméterár felfutás viszont szinte kizárólag a budapesti kereslet élénkülésből táplálkozik, ahol a 2014. decemberi 300 ezer Ft körüli fajlagos árszint kilenc hónap alatt több mint harmadával volt képes tovább nőni.

A használt lakások átlagos négyzetméter ára településtípusonként az adott hónapban feladott hirdetések alapján

ingatlan - hasznalt lakas

(BrandTrend)