Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

Európa nagyvárosaiban az irodafejlesztések nem tudnak lépést tartani a gazdasági növekedés miatt bővülő kereslettel, így szinte minden irodapiacra egyre alacsonyabb kihasználatlanság és gyorsuló bérleti díj-növekedés lesz jellemző a következő 5 évben.

A kereslet növekedését azzal magyarázza az ingatlan tanácsadó, hogy az irodákban való foglalkoztatás bővülése várhatóan kétszerese lesz a teljes alkalmazotti kör növekedésének Európa nagyvárosaiban. Isztambul, Varsó, Madrid, Barcelona, London, Lisszabon és Bukarest áll ebben a folyamatban az élen.

Amíg várhatóan csaknem minden piacon emelkednek az irodák bérleti díjai, néhány városban – mint például Varsó és Prága – a jelenlegi magas fejlesztési aktivitás miatt a bérleti díj nem emelkedik jelentősen a közeljövőben. Isztambul esetében is lépést tart a kereslet dinamikus bővülésével a kínálat növekedése, így itt sem várható komoly bérleti díj emelkedés.

Az európai nagyvárosok átlagos kihasználatlansági rátája már visszaesett a csúcsot jelentő 2010-es 9,6 százalékról, a jelenleg mért 8,9 százalékra. Jövő év közepére a CBRE szakértői 8,4 százalékot várnak, ami megegyezik a 2009. júniusi értékkel.

Prague-Czech-Republic-

Közép-Európában Varsóban és Prágában egyre jelentősebb gond a kihasználatlanság emelkedése, ezeken a piacokon a most kialakuló strukturális kihasználatlanság – az irodákat nem a keresett helyszínekre építették – évekig fennmaradhat. A budapesti piac épp most gyógyul ki ebből, hiszen évek óta tartó csökkenés révén a kihasználatlanság a varsói szintre – 14 százalékra – csökkent, jelentősen alulmúlva a prágai 16,5 százalékot.

A folyamatban lévő fejlesztések alapján Varsóban nem elképzelhetetlen a 20 százalék közeli kihasználatlanság a közeljövőben, míg Magyarországon a ráta további csökkenésére lehet számítani. Ez az oka az ellentétes irányú bérletidíj-várakozásoknak a két városban – idézi a közlemény Borbély Gábort, a CBRE budapesti kutatási igazgatóját.

Az irodabérlés Madridban, Barcelonában és esetleg Moszkvában drágulhat a leginkább, akár több mint évi 4 százalékkal 2020-ig. Az első osztályú irodák bérleti díjai Madridban jelenleg évi mintegy 306 euró négyzetméterenként, ami 4,1 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet és várhatóan 321 euróra nő 2016. márciusára és akár 441 euróra emelkedhet 2020. végéig.

A jelenlegi magas hozamszint, a várható további hozamcsökkenés és a pozitív bérletidíj-kilátások miatt a következő öt évben a legkedvezőbb megtérülést Budapesten, Rómában, Madridban, Milánóban és Moszkvában valószínűsíti a CBRE.
(MTI – BrandTrend)