Kategória: Képes hír és Piac.

Admin kategória: Képes hír.

A nyári utazások megtervezésénél érdemes végiggondolni azt is – akár belföldön, akár külföldön töltjük szabadságunkat –, hogy készpénzt vagy bankkártyát viszünk-e inkább magunkkal a pihenésre. A CIB Bank szakértői infografikán gyűjtötték össze a készpénz és a kártyahasználat legfőbb előnyeit és hátrányait.

CREDIT-CARDS

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2015 első negyedévében belföldön mintegy 88 millió vásárlás történt hazai kibocsátású bankkártyával 580 milliárd forint értékben, amely közel 6600 forintos átlagos értéket jelentett tranzakciónként. Ez a belföldi vásárlási tranzakciók számában jelentős 18 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, míg a vásárlások összértéke közel 17 százalékkal emelkedett. Ezzel összhangban a CIB Bank friss reprezentatív kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek fele készpénzt és bankkártyát is egyenlő arányban használ, 22 százalék áll inkább a bankkártya oldalán, és mindössze 28 százalék azoknak az aránya, akik még mindig inkább a készpénzt részesítik előnyben. A felmérés szerint a válaszadók többsége – 63 százalék – egy bankkártyával rendelkezik, 24 százaléknak kettő, 4 százaléknak pedig három kártyája van. Ennél több plasztik csak a megkérdezettek 2 százalékának zsebében lapul, míg 7 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nincs bankkártyája. A kutatás szerint egy válaszadónak átlagosan 1,3 kártyája van.

kartya_vagy_keszpenz_infografika_1

A válaszadók közül a készpénzben hívők úgy nyilatkoztak, ez a kényelmesebb, miközben a bankkártyát használók ugyanezt állítják a saját fizetőeszközükről. A bankkártya használatának számos előnye van: gyors, praktikus, mindig kéznél van, és ha nálunk van, nem kell nagy mennyiségű készpénzt magunknál tartani. Ráadásul ha elvész, vagy ellopják, akkor letilthatjuk, és így a számlánkon lévő összeget biztonságban tudhatjuk.

Találhatunk olyan bankot is, amelyik kedvezményekkel díjazza az aktív kártyahasználatot. A CIB Bank azoknak az ügyfeleknek is külön kedvezményt nyújt, akik bankkártyájukat külföldön használják. Ők díjmentesen vehetnek fel készpénzt CIB Visa Inspire kártyájukkal 11 országban, az Intesa Sanpaolo logóval ellátott készpénzkiadó automatákból. Ezt a díjmentesen használható, és okostelefonra letölthető ATM kereső alkalmazás is segíti, amely 10 000 készpénzkiadó automata címét tartalmazza könnyen kereshető formában.
(BrandTrend)