Kategória: Képes hír.

2015 márciusában és áprilisában a magyarországi és a határon túli felsőoktatási intézmények legkiemelkedőbb hallgatói a kétévente megrendezésre kerülő, idén sorban a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 16 különböző szekciójában mutatták be egymásnak, valamint az ország tudományos és művészeti nyilvánosságának kutatásaikat és alkotótevékenységük eredményeit. Az OMDK jelentőségét a magyar felsőoktatásban jól mutatja, hogy idén 20 felsőoktatási intézmény hallgatói nyújtottak be pályázatot, ebből 3 határon túli. 370 pályázó, 373 pályaművel jelentkezett; a prezentációk 40 tagozatban, hat különböző helyszínen zajlottak.

A VII. Országos Művészeti- és Művészettudományi Diákköri Konferencia (OMDK) megrendezésének jogát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) nyerte el, a programokat két szakmai partnerrel valósította meg: társszervező volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

A BKF Művészeti képzései 2009 szeptemberében indultak. Jelenleg 12 alapszakon és 8 mesterszakon tanulhatnak a hallgatók az Alkalmazott Művészeti és a Médiaművészeti Intézetekben. A képzési program felöleli a belsőépítészet, a divattervezés, a film- és médiaművészet, a fotográfia, a grafika, a tárgyalkotás és a művészetelmélet területeit.

A BKF Művészeti képzéseinek hallgatói az elmúlt években számos díjat nyertek az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészeti és a Művészettudományi Szekcióiban: 2011-ben 4 első, 2 második, 3 harmadik; 2013-ban 5 első, 6 második és 2 harmadik helyezést értek el. 2011-ben Peták Dénes harmadéves Elektronikus ábrázolás, 2013-ban Gottlieb Réka Kézműves szakos hallgató kapott Pro Arte Aranyérmet.

A 2015-ös verseny prezentációi során kiderült, hogy mi az, ami korunkban foglalkoztatja a fiatal alkotókat, hogyan gondolkodnak a világról és választott hivatásukról. A verseny résztvevői megismerhették egymás kutatásait, érdeklődési körét, a zsűrik szakmai véleményét. Egyedülálló lehetőséget kaptak a tapasztalatcserére és a jövőbeli együttműködések alapjául szolgáló párbeszédek megkezdésére.

Az idei seregszemle ünnepélyes eredményhirdetésen 118 díj és 67 különdíj átadására került sor a Zeneakadémia Solti termében, ahol 7 első, 4 második, 1 harmadik és 1 különdíjat nyertek a BKF hallgatói.

A verseny zárásaként Dr. Baráth Hajnal, a BKF művészeti rektorhelyettese, a 2015-ös OMDK ügyvezető elnöke átadta a szervezői vándordíjat Dr. Bachmann Bálintnak, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar dékánjának.

A 2015-ös OMDK BKF-es díjazottjai:

SZOBRÁSZAT 1.

MÁSODIK DÍJ: Erdélyi Blanka: Fényjelek

OMDK2015_BKF_erdelyi blanka reflexiok_sajto

CRAFT 1.

ELSŐ DÍJ: Simon Luca: 2 +nD. Change Aspect!

OMDK2015_BKF_simon luca_sajto

MÁSODIK DÍJ: Zachar Viktória: MOTH. MODULAR CARPET

OMDK2015_BKF_zachar_viktoria_sajto

CRAFT 2.

ELSŐ DÍJ: Könczöl Alexandra: Felületalakítási kísérletsorozat formaalakításra

OMDK2015_BKF_konczol alexandra_sajto

DESIGN 1.

ELSŐ DÍJ: Jankovics Petra: Ribbon fokhagymanyomó

OMDK2015_BKF_jankovics petra_sajto

FOTOGRÁFIA 2.

ELSŐ DÍJ: Bán András: Album

OMDK2015_BKF_Ban Andras_sajto

INSTALLÁCIÓ 1.

MÁSODIK DÍJ: Puskás Marcell Ál/Oldás (Pseudo Solution)

OMDK2015_BKF_puskas marcell_aloldas_sajto

INSTALLÁCIÓ 2.

MÁSODIK DÍJ: Horváth Judit: Privát oltárok, privát trófeák

OMDK2015_BKF_horvath judit_sajto

INTERMÉDIA, AKCIÓMŰVÉSZET 1.

ELSŐ DÍJ: Balázs Gábor: Az érzékeny zenélő bőr

KÉPGRAFIKA 1.

ELSŐ DÍJ: Puskás Marcell: Anti-divat, divatellenes divatreklámok

OMDK2015_BKF_puskas marcell_ antidivat_sajto

KÉPGRAFIKA 2.

HARMADIK DÍJ: Zsidek Barbara: Budapest elmesélve: mai magyar mesehősök

OMDK2015_BKF_Zsidek Barbara_sajto

KÉPGRAFIKA 3.

ELSŐ DÍJ: Kosztándi Orsolya: Bartókon innen és túl. Zenei parafrázisok Bartók Béla II. hegedűversenyéhez

OMDK2015_BKF_kosztandi orsolya_sajto

INTERMÉDIA, AKCIÓMŰVÉSZET 2.

KÜLÖNDÍJ: Biljarszki Maxim: Láthatatlan hajléktalan

OMDK2015_BKF_biljarszki maxim_sajto

További információ és a nyertesek teljes listája az esemény honlapján érhető el: www.bkf.hu/omdk
(BrandTrend)