Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A környezettudatos szemlélet térnyerésével a legtöbb háztartásban szerencsére már van a kommunális kukán kívül papír- és műanyaggyűjtő is. Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés a lakosság 71–80 százaléka számára elérhető, ugyanakkor a külön gyűjthető szemét mindössze 20 százalékát gyűjtik be valóban szelektíven.

A jószándékú fogyasztó sokszor időt és energiát nem kímélve kiválogatja, elöblíti és megtapossa az újrahasznosíthatónak gondolt termékeket, majd beleteszi a szelektív hulladékgyűjtőbe annak reményében, hogy helyesen cselekedett. Azonban sok esetben kiderül, hogy mindez felesleges időpocsékolás volt, ráadásul szorgalmával egyenesen hátráltatta a hulladékipart. Ugyanis a papírt és műanyagot kiválogató gyáraknak szintén plusz erőfeszítésébe kerül, hogy a szelektív kukákba tett hasznos alapanyagokat szétválasszák és kibogarásszák a sok oda nem illő, nem újrafelhasználható szemét közül.

Létezik már olyan ételdoboz, amely a szelektívbe dobva papírként újrafelhasználható (amennyiben étellel nem szennyezett), a házi komposztálóban pedig teljes mértékben lebomlik. A Falatozz zölden! program keretén belül ilyen öko-csomagolásban kapod a házhoz szállított ételt. A Falatozz.hu-n már az éttermek 10%-ánál elérhető ez a – tavaly decemberben indult – szolgáltatás, és ezen éttermeknél a rendelések 28%-át kérték lebomló csomagolásban.

Ami a további válogatási instrukciókat illeti, a papírgyárak nem tudják felhasználni a műanyaggal bevont papírtermékeket, ahogyan a szalagokat és madzagokat sem szeretik. Ugyanakkor gemkapcsos vagy tűzött papír – például éttermi szórólap – belekerülhet a szelektívbe, mert ezek szétválasztására van ipari technológia. Meglepő, de nem minden papírfajta alkalmas az újrahasznosításra: ne dobj a papíros kukába például blokkot, mivel szinte minden hőpapírban túl magas a bisphenol-A, azaz BPA-arány.

Ami a műanyaggyűjtőt illeti, szintén nem kerülhet bele élelmiszermaradékos vagy zsíros ételtároló, beleértve a sültkrumplis vagy margarin-maradványos dobozokat egyaránt. Az alaposan elmosott üdítős és vizespalackok (röviden PET), továbbá tejfölös, ketchupos vagy joghurtos flakonok (ez a kategória a PP, azaz polipropilén) viszont landolhatnak a szelektívben. Ahogyan a macskaeledeles konzervet vagy a sörösdobozt is nyugodtan tedd bele a műanyagos kukába.

A KSH legutolsó, 2017-es adatai alapján Magyarországon az évi 3,7 millió tonna települési hulladékból 1,1 millió tonnát gyűjtöttünk elkülönítve. Ezen belül a begyűjtött szelektív papír mennyisége évi 94 ezer tonna, a szelektív műanyag pedig 54 ezer tonna volt. Csak Budapesten évente 800 ezer tonna hulladék keletkezik, amelynek nagyjából 10 százalékát gyűjtik szelektíven, és ennek is csak egy része hasznosítható újra.