Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A legtöbb startup az informatikába vagy a gasztronómiába vágja a fejszéjét. Miért ne lehetne a kettőt összekötni? – tette fel a kérdést és válaszolta is meg a 30 éve mezőgazdaságban tevékenykedő Kövesdi család egyik tagja, Gábor, aki lassan 10 éve Budapesten, az online világban dolgozik. Ügyvezetőként már épített fel több százmilliós bevételt elérő digitális céget, de mindig vonzották a gyökerei, a vidék, a vidék ízei, a természet közelsége. Szakított az alkalmazotti léttel és több mint egy éve, kollégáival, barátaival, családjával a digitális tudását, valamint a családi tapasztalatot felhasználva saját vállalkozásokban dolgozik. Meglátása szerint a vidéki minőség és a budapesti (és külföldi), minőségre fogékony közönség összekötésével óriási érték teremthető mindenki számára.

E gondolkodását bizonyítja többek között a kolbasztoltok.hu csapatépítő vállalkozás és a parasztreggeli.hu paraszttál készítő és kiszállító projekt, amelyekben vidéken megvalósított szolgáltatást, előállított termékeket juttatnak el a fővárosi keresletnek. Ebbe a sorba illik bele a legújabb vállalkozásuk, a MyFarmHarta, amelyet néhány fiatal üzleti szakemberrel közösen valósítanak meg. A projekt lényege, hogy egy közösségi finanszírozású kertet fognak felépíteni Harta mellett a Kövesdi család gondozásában.

Mindenkinek lehetősége van a projektbe gyakorlatilag földbérlőként beszállnia, aminek köszönhetően a földterületen a bérleménnyel arányosan megtermelt zöldségekből (később gyümölcsökből és egyéb földi javakból) mindenki részesül, előfizetéstől függően egyszeri, havi vagy heti rendszerességgel asztalára kapja a minőségi, háztáji, egészséges zöldséget.

“Az előfizetők beleszólnak a kert életébe, zárt Facebook csoportban követhetik az eseményeket, szavazhatnak a termelni kívánt növényekről, az aktuális döntésekről, de egy 360 fokos kamerán keresztül folyamatosan ellenőrizhetik is majd a kertjüket. Nagyon fontos üzenet a transzparencia, hogy a bérlők mindenről tudjanak, biztosak lehessenek abban, hogy a gazdák mindent megtesznek a minőségi termények felneveléséért” – mondta Kövesdi Gábor, a projekt ötletgazdája és tulajdonosa.

A lelkes fiatalok abban hisznek, hogy egy otthon megtermelt, csak természetes anyagokat felhasználó kertészetből kikerülő zöldségek és gyümölcsök nem csak finomabbak, de táplálóbbak és egészségesebbek is. Népszerűsíteni, felkarolni, nem utolsó sorban pedig könnyen elérhetővé szeretnék tenni az ilyen háztáji gazdaságban megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket és szolgáltatásként kívánják értékesíteni azt.

 

A következő egy hónapban fognak földbérlőket toborozni, ha elérik a kitűzött vevői kört, el fogják indítani a projektet, ha ez nem sikerülne, akkor mindenki számára automatikusan visszatérítésre kerül a befizetett földbérlet, amit egy profi közösségi finanszírozási felület, az Indiegogo garantál.
(BrandTrend)