Kategória: Desztináció branding és Hír.

Admin kategória: Hír.

A nyolcadik alkalommal megrendezett Advent Bazilika rendezvény tavalyelőtt indult először a megmérettetésen, és tavaly már a negyedik helyen végzett épphogy lemaradva a dobogóról, Bécs mögött. Ezúttal sikerült a népszerű és nagy hagyományokkal rendelkező bécsi vásárt és Strasbourgot is megelőzve 2019 második legjobb európai karácsonyi vására címet megszerezni.

A jelöltek között egyedüli helyszínként induló Szent István tér és Zrínyi utca olyan klasszikus karácsonyi vásárokat utasított maga mögé, mint például a világ legrégebbi karácsonyi vásárának otthont adó Nürnberg, vagy az egyik legnépszerűbb turista célpontként ismert Prága.

A tíz nap alatt a világ minden tájáról, összesen 106 országból több mint 208 ezer szavazó adta le voksát, nagy többségük (66 százalék) Európából. Az Advent Bazilikára több mint 26 ezer szavazat érkezett. A gratuláló levélből az is kiderült, hogy a szavazás 10 napja alatt a Google szerint ez volt a legkeresettebb weboldal a ’christmas market’ szó-összetételre.

_DSC8701

A közönségszavazás és a nagyszerű eredmény lehetőség arra, hogy az Advent Bazilika a magyar fővárosra irányítsa az európai utazók figyelmét egy ilyen turisztikai szempontból kiemelten fontos időszakban. Tavaly decemberben csaknem háromszázezer külföldi turista látogatott el Budapestre, a vendégek jóval több, mint fele Európából érkezett. Decemberben általában is több európai vendég érkezik Budapestre, mint az év egyéb hónapjaiban. A szavazás eredménye újabb felhajtóerőt jelenthet a turizmus számára.

Íme, az európai karácsonyi vásárok 2019-as top 10-es listája:

 1. Tallin (Észtország)
 2. BUDAPEST!
 3. Strasbourg (Franciaország)
 4. Bécs (Ausztria)
 5. Erfurt (Németország)
 6. Poznan (Lengyelország)
 7. Brüsszel (Belgium)
 8. Aachen (Németország)
 9. Prága (Csehország)
 10. Kolozsvár (Románia)
  (BrandTrend)