Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2018. november 14-én Hozzáadott Helyi Érték Díjat vehetett át „Legjobb közösségfejlesztő társadalmi vállalkozás” kategóriában. A díjat az OFA, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ítélte oda az egyesületnek.

Prof. Dr. Tóth Gergely a KÖVET Egyesület főtitkára a díj elnyerésével kapcsolatban elmondta: „A KÖVET 23 éve azzal a céllal indult, hogy közösséggé formálja azokat a kis-, közép- és nagyvállalatokat, szervezeteket, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóságért, környezetükért felelősséget éreznek, szándékukban áll cselekedni, nem csak beszélni a világ megmentéséről. Az évek során igyekeztünk alkalmakat teremteni tagjaink és mások számára, hogy tanítsuk őket, formáljuk szemléletüket, megosszák tudásukat, eredményeiket, módszereiket, segítve egymást a közös cél felé haladásban. A közjóra irányuló cselekvéseinket mindig belső hittel és meggyőződéssel végezzük. Munkánk megkoronázásaként értékeljük ezt a díjat.”

2018 + 17 = 2030?!? A közösségfejlesztés, a tapasztalatok és új módszerek megosztásának következő állomása a 2018. december 10-11-én, Zalakaroson tartandó XXIII. konferencia és műhelymunka, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek a KÖVET által hazánkban koordinált HETES (Helyi Energiatakarékossági Együttműködések Segítése) programba, valamint vállalatok és a települések fenntarthatósági célkitűzéseibe és eredményeibe.

A kétnapos rendezvény első napján –  2018. december 10-én – interaktív műhelymunka keretében mutatják be a HETES nevű programjukat, valamint annak németországi tapasztalatait. A HETES projekt újszerűsége abban áll, hogy Magyarországon első körben találkozik a magán-, a vállalati szféra és a finanszírozó réteg, hogy megtalálja a megfelelő eszközöket, és egy új típusú finanszírozási struktúrát alakítson ki, amelyek megteremtik a helyi gazdaságfejlesztés és a környezeti fenntarthatósághoz való hozzájárulás eszközeit. A program nemzetközi együttműködés keretében, külföldi jó gyakorlatok alapján valósul meg, és kínál finanszírozási alternatívát lokális szinten energiahatékonysági beruházásukhoz minden innovatív – elsősorban – kis- és középvállalkozásnak.

A résztvevők közé várják azokat a pénzügyi befektetőket, akik környezettudatos és fenntartható gazdasági beruházásokhoz szándékoznak hozzájárulni. Számukra a program azt ígéri, hogy befektetésük biztonságosan, piaci kamatozással térül meg. Másrészt olyan vállalkozások jelentkezését várják, amelyek energiahatékonysági beruházás finanszírozást terveznek igénybe venni, számukra az energia-megtakarításból származó költségcsökkenés mind a kamat, mind pedig a tőke törlesztéséhez biztosít fedezettséget. A műhelymunkán bemutatják a 2013 óta futó német mintaprojektet, a hazai energiahatékonyság piaci és pályázati helyzetét és a HETES program részleteit, köztük a programhoz való csatlakozás lehetőségét és feltételeit.

„A programmal a KÖVET szándéka, hogy aktivizálja a közösséget építő és egyúttal környezetet szépítő, felelős döntéshozókat, a vállalkozói, önkormányzati és lakossági szektor szereplőit az energia hatékonysági beruházások területén, a fenntartható gazdaság közös megvalósításáért” – mondta Gáspár Attila projektmenedzser.

A rendezvény második napján – 2018. december 11-én – a vállalatok és a települések fenntarthatósági célkitűzéseit és eredményeit veszik górcső alá az ENSZ 2030-ra szóló Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG) tükrében. Mindkét napon neves kutatók, vállalati és önkormányzati vezetők, civil szervezetek vezetői osztják meg ismereteiket, mondják el véleményüket a témáról.

A kétnapos konferenciával a KÖVET szándéka, hogy az ENSZ által megfogalmazott egyetemes érvényű fenntartható fejlődési célokat a vállalatok és települések vezetői megismerjék, a bemutatott jó példák, gyakorlatok által közelebb hozzák saját működésükhöz. A december 10-i műhelymunka célja az energiahatékonyság ösztönzése és a HETES projekt befektető és megvalósító szereplőinek megtalálása, informálása. Elvárásunk szerint a rendezvény informatív, pezsgő fórumot biztosít a fenti témáknak és lehetőséget valamennyi résztvevőnek szakmai kapcsolatai és ismeretei bővítésére” – hangsúlyozta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezetője.

A kétnapos konferenciáról további információ a www.kovet.hu oldalon található, regisztrálni itt lehet.
(BrandTrend)