Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A Dalnoki-hagyaték 177 tételét tekinthetik meg a sportrajongók és műkedvelők a Bodó Galéria és Aukciósház által szervezett kiállítás keretében 2018 november 6-14. között. Egyedülálló lehetőségként az érdeklődők egy aukció keretében akár meg is vásárolhatják majd a nekik tetsző műtárgyakat és sportrelikviákat. Az olimpiai bajnok és bronzérmes válogatott labdarúgó, Fradi-legenda Dalnoki Jenő szenvedélyes amatőr műgyűjtőként elsősorban a magyar vonatkozású tárgyak iránt érdeklődött. A hagyaték elemeit művészettörténészek rendszerezték a család kérésére. Az aukcióra bocsájtott tárgyak értékesítéséből befolyt bevétel egy részét jótékony célra fordítják a családtagok.

Dalnoki Jenő a magyar labdarúgás és a Ferencváros legendás játékosaként, edzőjeként él a sportrajongók emlékezetében. A labdarúgó Dalnoki megalkuvást nem ismerő, kőkemény balhátvédként teljesített kimagaslóan hétről hétre: olimpiai bajnoki cím és az olimpiai bronzérem, Vásárvárosok Kupája győzelem, kétszeres magyar bajnoki arany és a tizennégyszeres magyar válogatottság fémjelzi pályafutását. A kispadon is maradandót alkotott, edzőként szerzett trófeái között szerepel egy magyar bajnoki cím, három kupagyőzelem és egy Kupagyőztesek Európa-kupája ezüstérem is.

„Van azonban Dalnoki Jenőnek egy kevésbé ismert arca is: hozzá fogható, széles érdeklődési körű sportember kevés született Magyarországon. Imádta a művészetet, lelkes amatőr műgyűjtőként gyakran feltűnt az régiségpiacokon, antikvitásboltokban, ahonnan könyvekkel, szobrokkal, festményekkel, porcelánokkal és antik fegyverekkel tért haza. Nem volt művészettörténész, egyszerűen „csak” érdekelték a múlt ereklyéi. Szenvedélyesen szerette és élte meg magyarságát, rajongott Petőfi költészetéért és minden tárgyért, amelynek esztétikai szépsége vagy történelme megragadta figyelmét” – emeli ki Bodó János, a kiállítást és aukciót szervező galéria tulajdonosa, aki szerint a kiállításra, majd aukcióra összeválogatott tárgyak értékét többek között Dalnoki Jenő sajátos világlátása, személyisége teszi egyedivé.

A Dalnoki-hagyaték kiállítási és aukciós tárgylistája 177 tételből áll össze, melyek között megtalálható többek között négy személyes sportereklye, 52 festmény, 17 szobor, 24 műtárgy, 38 porcelán, 40 egyéb tárgy (antik fegyverek, sétabotok és tajtékpipák), valamint két könyv. Dalnoki Jenő nagy rajongója volt a magyar költészetnek – különösen Petőfi Sándor verseinek –, akinek néhány első kiadású verseskötete is árverésre kerül majd az aukción. A festmények, grafikák közül a legkiemelkedőbb darab egy Picasso műalkotásról készült litográfia, amit Dalnoki Jenő személyesen dedikáltatott a művésszel. A festmények és grafikák nagy része olyan magyar festőművészek alkotásai, mint Mednyánszky László, Pólya Tibor vagy Scheiber Hugó. A magyaros tematika különlegességei egy babérlevélcsokor, mely Kossuth Lajos ravataláról származik; illetve egy hímzett emlékkép az I. világháborúról. A sportereklyék körét egy Dalnoki Jenő fémjelzett életnagyságú ezüst focilabda és egy fedeles serleg jelenti.

A Fradi-legenda emlékéhez méltó módon az aukció jótékony célokat is szolgál, hiszen a bevétel egy részét Dalnoki Jenő két gyermeke a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány javára ajánlja fel.
(BrandTrend)