Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A magyar kormány meghívásának eleget téve a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) delegációja, Dr. Nyikolaj Koszov igazgatósági elnök vezetésével Budapestre látogatott. A küldöttség a látogatás során Varga Mihály miniszterelnök-helyettessel folytatott kétoldalú tárgyalásokat, valamint egy egyetértési nyilatkozat aláírására is sor került a kormány és a NBB között, melynek értelemben a Nemzetközi Beruházási Bank Budapesten nyit regionális irodát.

A Nemzetközi Beruházási Bank Tanácsa 2018. június 4-5-én tartotta 109. ülését, ahol többek között egy új európai központ létrehozásáról döntöttek. A dokumentum aláírása az első lépés ennek megvalósításában.  A megállapodás biztosítja a jogi hátteret az NBB és a magyar kormány jövőbeni közös munkájához, valamint azt is rögzíti, hogy a felek ez év végéig ratifikálják a budapesti központ létrehozásról szóló megállapodást, amely a tervek szerint 2019 elején meg is kezdi működését.

“Alaposan megvizsgáltuk a lehetséges helyszíneket, de egyértelmű volt, hogy Budapesten kívánjuk az új stratégiai egységet kialakítani, amit egyébként az NBB vezetése is egyhangúan támogatott” – jelentette ki Dr. Nyikolaj Koszov igazgatósági elnök“Szeretném megköszönni a magyar kormány, különösképpen Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Hornung Ágnes államtitkár asszony hathatós támogatását, hiszen minden felmerülő kérdést rendkívül hatékonyan, késlekedés nélkül kezeltek. A dokumentum aláírása rendkívül fontos lépés az év elején meghirdetett stratégiánk megvalósításában, és megalapozza az ebben megfogalmazott európai terjeszkedési terveinket. A stratégiai fontosságú lépés nem csak NBB európai részvényeseinek érdekeit szolgálja, hanem egyéb, a Bank működése szempontjából fontos területek szempontjából is nagy jelentőséggel bír, különös tekintettel a jövőbeni közös projektekre és programokra” – tette hozzá az igazgatósági elnök.

A jelenlegi tervek szerint az NBB európai egysége fokozatosan bővíti majd tevékenységi körét. A projektek felkutatása mellett az új iroda feladata ezek elődleges vizsgálata és megvalósításuk nyomon követése lesz. Ezeken felül a budapesti központ lesz felelős az NBB európai pénztárának kezeléséért és a finanszírozási tevékenységek koordinálásáért is.

A várakozások szerint az európai iroda elősegíti az NBB rugalmasabb, hatékonyabb, ugyanakkor biztonságosabb és kockázatmentesebb működését, mindezt úgy, hogy az eddiginél is magasabb színvonalon szolgája ki a partnerek és ügyfelek igényeit.

A találkozó során Nyikolay Koszov és Varga Mihály egyeztettek az NBB régiós stratégiai irányvonalaival kapcsolatban is. A felek egyetértettek abban, hogy az európai központ létrehozása elengedhetetlen ahhoz, hogy az NBB tagországok maximálian kiaknázhassák, illetve tovább növelhessék gazdasági és befektetési lehetőségeiket.
(BrandTrend)