Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Az Enterprise Investors által kezelt Polish Enterprise Fund VIII magántőke-befektetési alap megállapodást írt alá a Horvátország legdélebbi régiójában, Dalmáciában működő Studenac élelmiszerbolt-hálózat 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról. Az eladó a társaság alapítója, Josip Milavić.

Josip Milavić családi vállalkozásként alapította meg a Studenacot, még az 1990-es évek elején. A társaság nagykereskedésként indult, és idővel felvette tevékenységi körébe a kiskereskedelmet. Árbevételének mintegy 95%-a ma már a fő tevékenységének számító élelmiszer-kiskereskedelemből származik. 2017 végén a Studenac 384, átlagosan százhúsz négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkezett. Az üzletek többsége a tengerparton és szigeteken található, a többi a hátországban és a tengerparti nagyvárosokban, például Dubrovnikban és Splitben működik. Az utóbbi három évben 60 új élelmiszerbolttal bővült a hálózat. A mintegy 2600 főt foglalkoztató társaság 2017-es árbevétele elérte a 200 millió eurót.

„A rendelkezésre álló jövedelem és a turisták számának gyors ütemű növekedésével a horvátországi élelmiszer-kiskereskedelmi piac egészségesen növekedett az utóbbi években. Ennek nyomán az ország élelmiszer-kiskereskedelmi környezete várhatóan elmozdul a modern kereskedelmi formák felé. Arra számítunk, hogy a kedvező makroökonómiai feltételek, az élénk idegenforgalom és a fogyasztók munka- és lakóhelyhez közeli bevásárlás iránti igénye kedvező hatást gyakorol majd a Studenac fejlődésére” – nyilatkozta Michał Kędzia, az Enterprise Investors befektetésért felelős partnere. „A befektetési időszakban a hálózatfejlesztés gyorsítását tervezzük, részt kívánunk vállalni a piac konszolidálásában és javítjuk a meglévő üzletek teljesítményét” – tette hozzá.
(BrandTrend)