Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Kétszámjegyű növekedést tudhat maga mögött az IKEA hazánkban, Magyarország így világviszonylatban is a lakberendezési vállalat egyik legdinamikusabban fejlődő piacai közé tartozik. Hasonló növekedés a 29 ország közül pusztán 8 esetében volt tapasztalható: Ausztráliában 20%, Portugáliában 17%, Romániában 16%, Kínában 15%, Lengyelországban 11%, Írországban 10%, Horvátországban 10%.

Marek Feltl, az IKEA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős vezetője az eredmények kapcsán elmondta: Célunk változatlan: szebb hétköznapokat teremteni az emberek többsége számára. Annak érdekében, hogy lakberendezési megoldásaink még többek számára legyenek elérhetőek, így az utóbbi években nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy vásárlóink úgy és ott vásároljanak, ahogyan igényük van erre. Még mindig nagy érdeklődést tapasztalunk a lakberendezési termékek iránt, így piacvezetőként a mi feladatunk, hogy egy, az emberek életkörülményeihez igazán illő, elérhető árú termékválasztékot kínáljunk, és ne kössünk kompromisszumot, ha a fenntartható működésről van szó.

A látogatók száma mellett az IKEA FAMILY klub is növekedett, amely immár több mint 816 000 klubtagot számlál. Az IKEA magyar weboldalát 8,1 millióan keresték fel a tavalyi évben inspirációért, ahol körülbelül 9500 termék közül választhattak a látogatók, melyek közül 2500-at a tavalyi évben mutatott be a vállalat.

Az elmúlt két év fő témája a konyhához, a főzéshez, az étkezéshez és a vendéglátáshoz kapcsolódott. A magyar IKEA áruházakban egy nap átlagosan 38 új konyhát vásároltak, összesen több mint 8,5 milliárd forint értékben, emellett a legnépszerűbb termékek többsége is konyhai eszköz volt. 2,9 millió látogató fogyasztott az áruházak éttermei, bisztrói és kávézói által kínált finomságokból – az IKEA munkatársai több mint 2 millió hot dogot, 388 000 adag húsgolyót szolgáltak fel. A három áruház éttermének forgalma a teljes árbevétel 5,3 százaléka volt.

Az IKEA a 2018-as év fókuszába a nappalit helyezte, ez a helyiség az otthon centruma, itt töltik az emberek világszerte a legtöbb időt. A vállalat „Élet otthon″ kutatásából kiderül, hogy a legtöbb frusztráció is ehhez a helységhez kapcsolódik. Világszerte az emberek csaknem a fele (46%) mondja azt, hogy a legtöbb vitájuk a nappaliban szokott kezdődni, ugyanennyien (49%) mondták, hogy a viták tárgya többnyire a „rendetlenség”. Az IKEA így azt tűzte ki célul, hogy olyan lakberendezési megoldásokkal segít a kihívások lekűzdésében, melyekkel könnyedén a sokrétű igényekhez igazítható a nappali berendezése.

Az IKEA nemcsak termékei, hanem szolgáltatásai fejlesztésével is szeretne még közelebb kerülni az emberekhez, így 2018. január második felétől a lakberendezési vállalat elérhetővé tette az online rendelés országos házhoz szállítással elnevezésű szolgáltatását. A szolgáltatás árazását a vásárolt termékek összege (5 különböző árérték) és a távolság (6 kiszállítási zóna) határozza meg, a szolgáltatás ára 7990Ft-tól indul. Emellett az IKEA még 2018-as gazdasági évében Magyarországon teszteli az online rendelést kiegészítő új csomagszállítási szolgáltatását, mellyel a kisebb értékben vásárlók még kedvezőbb áron rendelhetik otthonukba az IKEA termékeit. Ennek kapcsán Marek Feltl hozzátette: „Látjuk, hogy mennyire fontos a vásárlással töltött idő és az eközben tapasztalt szolgáltatás minősége, hogy mennyire nagy hatással van az életünkre a digitalizáció. Így 2018-ban elsődleges fontosságú, hogy online szolgáltatásainkon fejlesszünk, ennek pedig egyik mérföldköve az online rendelés házhoz szállítással szolgáltatás beindítása. Reméljük, vásárlóink is örömüket lelik majd a kényelmesebb vásárlás lehetőségében, mellyel akár áruházi vásárlásuk is tervezhetőbb lesz.”
(BrandTrend)