Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A Magyar Biztosítók Szövetsége által nyilvánosságra hozott adatok szerint több mint 47 ezer lakásba törtek be 2015-ben, a legveszélyeztetettebb térség pedig a közép-magyarországi régió. Itt mintegy 10 ezer lakásbetörést regisztráltak, amelyből 6200 Budapesten történt.

A betöréshez nem kell sok idő, elég 10-15 perc, és megtakarított készpénzünket, laptopunkat, elektronikai eszközeinket elvitték. Hogy az Ön lakása veszélyben van-e? Ha nincs rajta legalább rács, riasztó, vagy valamilyen megfigyelő eszköz, könnyen áldozatul eshet, a betörők számára ugyanis a kiválasztási szempontok között ezek is szerepelnek.

„Egy társadalomban könnyen állandósul a bűnözéstől való félelem, amely nyomasztó, de aktivizálja is az embereket a megoldások keresésére – véli Dr. Boros János kriminálpszichológus, egyetemi docens. – A kutatások azt mutatták, hogy ha az emberek a saját anyagi lehetőségeikhez képest mindent megtesznek azért, hogy lakásukat, vagyontárgyaikat megfelelő biztonsági berendezésekkel megvédjék, akkor szorongásuk csökken, biztonságérzetük nő. Annak a tudata, hogy ’én mindent megtettem, amit az anyagi lehetőségeim megengednek’, leveszi a felelősséget az egyén válláról” – tette hozzá a szakember.

Ma már nem feltétlenül van szükség nagy értékű beruházásra ahhoz, hogy megnyugodjon otthona biztonsága felől. Például a MediaMarktnál is rendelkezésre állnak olyan okoseszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a lakók bárhol és bármikor élőképet láthatnak otthonukról például felhőalapú kamerán keresztül. A biztonsági rendszer ráadásul anyagi lehetőségeink szerint bármikor bővíthető. Így a rendszerünkhöz hozzáadhatunk például nyitás- és mozgásérzékelőt, vagy riasztót is. „Nem szükséges vagyonokat áldoznunk különböző webes szolgáltatásokra, melyeknek ráadásul magas havidíjuk is van. Az okos biztonsági rendszerek telepítése rendkívül egyszerű, magunk is elvégezhetjük, és bővíthetők – mondta el Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád áruház ügyvezető igazgatója. – Ha ezeket használjuk, nyugodtabban utazhatunk el, hiszen egy mobilalkalmazáson keresztül bármikor ránézhetünk otthonunkra. Az azonnali vészjelzésnek köszönhetően egy esetleges betörés esetén pedig azonnal értesíthetjük a hatóságokat” – tette hozzá.
(BrandTrend)