Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A hazai ingatlanárak immár ötödik éve folyamatosan nőnek, az építkezési kedv és az új beruházások rekordokat döntenek. 2017 egyértelműen az újlakás építések éve volt, az első kilenc hónapban mintegy 8000 új lakás épült és további 28 ezerre adtak ki építési engedélyt. Az árak is dinamikusan emelkedtek, a legdrágább területen, a főváros V. kerületében megközelítették a 700 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat, de az ország minden pontján erőteljes emelkedés tapasztalható. A tendencia folytatódni látszik, de mégis mit hozhat 2018 az ingatlanpiac számára?

A tavalyi év minden kétséget kizáróan az ingatlanpiac éve volt, amely megmutatkozik az építkezések számában és az ingatlanárak emelkedésében is. Az újépítésű lakások iránti keresletet alig győzik kielégíteni a beruházók. Még úgy is, hogy 2016 azonos időszakához képest 51%-kal több új ingatlant adtak át és a kiadott építési engedélyek száma is 33%-kal haladta meg az előző évét.

A négyzetméterárak is fénysebességgel emelkedtek, egy év alatt az ebben a mutatóban aktuális rekorder Budapest XXIII. kerületében például 33%-os, Zalaegerszegen 23%-os volt a növekedés egy év alatt. Az utóbbi négy évben inkább csak a főváros és a vidéki nagyvárosok – főleg Nyugat-Magyarországon – piaca fejlődött rohamosan, de 2017 változást hozott: az ország minden pontján pozitív tendenciák tapasztalhatóak és egyfajta területi kiegyenlítődés körvonalazódik, azaz az alacsonyabb árfekvésű térségek nagyobb ütemű drágulása látható.

Az ingatlanok iránti kereslet bővülése nagy szerepet kapott a fellendülésben. Emellett számos más tényező is kedvezően hatott a piacra. A CSOK felhasználási lehetőségeinek bővítése, a kedvező hitelkörnyezet, illetve a fogyasztóbarát, fix kamatozású lakáshitelek a vásárlási kedvet növelték, az egyszerű bejelentés, az áfa visszaigénylés és a kedvezményes 5%-os áfakulcs pedig a beruházókat ösztönözte építkezésre. Az eredmény látványos: rég nem látott aktivitás tapasztalható az ingatlanpiacon.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint, minden bizonnyal az ingatlanpiac további bővülését hozza az idei év. A 2016-ban bejelentett, építkezést ösztönző lépések hatására megkezdett beruházások közül sokat idén fognak átadni, csak Budapesten közel kilencezer új társasházi lakás épülhet meg – s ezek egy része a tervezőasztalról, akár már két éve elkelt. A befektetési célú lakásvásárlás továbbra is igen népszerű marad, de a magas árak miatt a magánbefektetők aránya nem valószínű, hogy növekedne, annak ellenére, hogy a piacon kevés olyan befektetési lehetőség van, melynek hozama ilyen magas lenne. Sokak várakozásával ellentétben nem biztos, hogy a kedvezményes 5%-os építési áfa határidejét 2019 után is meghosszabbítják, így a beruházóknak nagyon igyekezniük kell, hogy az elkövetkezendő szűk két évben – kedvező adózás mellett – megépüljenek és eladásra kerüljenek a projektek. Nincs kizárva, hogy a későbbiekben bejelentenek olyan intézkedéseket, amelyek továbbra is építkezésre ösztönzik a beruházókat, de ha mégsem, akkor 2019 után további áremelkedés következhet, amelynek a lakáskiadók örülhetnek a legjobban, hiszen a lakosság egyre inkább a lakásbérlés felé fordulhat. „Az elmúlt három évben országos átlagban kétszámjegyű reálár-növekedésben kisebb lassulás várható, s középtávon az általános gazdasági bővülés szintjét veheti fel az árak változása. Tartjuk korábbi becslésünket, mely szerint a tavalyi nagyjából 160 ezer után a lakáspiaci forgalom rövidtávon beállhat a válság előtti évek átlagát jelentő 170-190 ezres sávba. 2018-ban és 2019-ben az építési volumen elérheti, illetve meghaladhatja a 30 ezres szintet, ám hosszabb távon 25 ezer lakás megépülése lehet egyensúlyban a kereslettel” – teszi hozzá az OTP Ingatlanpont szakértője.
(BrandTrend)