Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Javában tart az ingatlanpiaci láz, az árak az egekbe szöktek. Így különösen érthető, ha a magyarok nagy része elsősorban a lakhatással kapcsolatos kiadásaira vagy befektetésre takarékoskodik. Akik nem feltétlenül új lakás vagy ház vásárlására gyűjtenek, inkább meglévő otthonuk bővítésére (garázs, pince, melléképület építése) vagy ingatlanuk korszerűsítésére, átépítésére (közművek bekötése, szigetelése, az ajtók és az ablakok vagy éppen a tető cseréje) takarékoskodnak Lakástakarékpénztári megtakarításukból.

2017-ben a hosszabb távú megtakarítási formák közül a Lakástakarék tudta a leglátványosabban növelni piaci részesedését – derült ki a legfrissebb OTP Öngondoskodási Indexből. “Elemeztük ennek lehetséges okait: egyrészt az emberek az alacsonyabb kamatkörnyezetben keresik az olyan megtakarítási lehetőségeket, amelyek kockázatmentesen nagyobb hozamot biztosítanak. Másrészt a pörgő ingatlanpiaci helyzetben a lakásvásárlást tervezők, vagy lakásukat felújítani, korszerűsíteni szándékozók is egyre szívesebben választják ezt a fajta, állami támogatással kiegészített megtakarítási lehetőséget. Amennyiben a futamidő alatt szükségük lenne az összegre, az áthidaló kölcsön segítségével ez sem jelent problémát” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

2012-ben a lakosság 12 százaléka tartotta pénzét ebben, a minimum 4 éves időtartamot felölelő megtakarítási formában. Ezt követően évente nőtt a Lakástakarék részesedése, mára majdnem minden hetedik ember rendelkezik vele. Köntös Péter szerint ez nagyon jó aránynak tekinthető, figyelembe véve azt, hogy – saját bevallásuk szerint – az emberek tizede tervez csak egy évnél hosszabb távlatra, és a még belátható pénzügyi horizont is legfeljebb öt év.

A Lakástakarék népszerűsége egyaránt köszönhető a szerződésenként évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatásnak és annak, hogy több szerződés kötése esetén az ugyanarra a lakásra felvehető hitel összege is megtöbbszörözhető, amellett, hogy az állami támogatás mértéke is arányosan nő. A közeli hozzátartozók szerződései esetén ugyanis a szerződésekre felvehető összegek, egyszerre, összevonva ugyanarra a lakáscélra is felhasználhatóak. “Az igazán tudatos megtakarítók, lakáshitel felvétel esetén, a Lakástakarékot összekapcsolhatják egyéb, államilag támogatott pénzügyi megoldásokkal is mint például CSOK, kamattámogatott hitel, vagy lakáshitel cafeteria.  Az így kapott összeg több millió forintra is rúghat” – zárta gondolatait a vezérigazgató-helyettes.
(BrandTrend)