Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Az úgynevezett engedélyezett gazdálkodók (Authorised Economic Operator Certificate – AEOC) alatt különleges státusszal rendelkező gazdasági szereplőket értünk, az AEO feltételeit, keretrendszerét a Vám Világszervezet (WCO – World Customs Organization) dolgozta ki, s az egyes nemzeti vámhivatalok jogosultak az európai szintű tanúsítvány kiállítására. Ez egy olyan speciális helyzetet teremt, amely alapján a vámhatóság az adott céget, vállalkozást, leányvállalatot megbízható partnerének tartja és ezért a vámügyeinek intézése, a vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a hatóságtól. (Ennek értelmében a nem AEO státuszú, nemzetközi szállítmányokat szigorúbb ellenőrzés alá vonják.) Az adott vállalkozásra, filiáléra vonatkozó státuszt valamennyi uniós tagállam vámhatósága elismeri, függetlenül attól, hogy hol állították azt ki.

“A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. Magyarország infokommunikációs gazdasági területének egyik fontos szereplőjeként már több mint tíz éve megbízható partnere a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnak (NAV), importőrként és exportőrként egyaránt” – mondta Molnár Tamás helyettes államtitkár, a NAV vámszakmai- és nemzetközi ügyekért felelős szakmai helyettese az átadási eseményen -, és az AEOC típusú engedély megszerzésének komoly feltételei vannak. Ilyen a vám- és adószabályoknak való megfelelés, a kereskedelmi és szállítási nyilvántartások vezetésének megfelelő színvonalú rendszere, a fizetőképesség, illetve a gyakorlati jellegű szakértelem, vagy szakmai képesítések megléte.

Helen Guo, a Huawei Technologies Hungary pénzügyi igazgatója az AEO státuszról szóló tanusítvány átvételének ünnepi alkalmából elmondta: a Huawei 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon, s azóta hazánkban hozták létre a kínai infokommunikációs és távközlési berendezéseket és szolgáltatásokat kínáló multinacionális vállalat külföldön legnagyobb ellátó központját. A Huawei részére az Európai Unión kívüli nyersanyagok és félkész áruk érkeznek Kínából Magyarországra, s a kész termékeket több mint 50 országba gyártják és szállítják ki Magyarországról. A Huawei az ország TOP 500 kiemelt adózójává, valamint megbízható adófizetői státuszúvá is vált, és Magyarország TOP 5 legnagyobb importőre közé tartozik.

Mielőtt a Huawei Hungary megkapta az AEOC-t, a szabad forgalomba bocsátott áruk után a vámon felül az import áruforgalmi adót is meg kellett fizetnie. A jövőben az import ÁFA-t önadózással vallja majd be. Ez a lehetőség a pénzügyi megtakarításon túlmenően jelentős vámügyi adminisztrációs egyszerűsítést is jelent, s további előnyt biztosít az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) az egyszerűsített adattartalommal történő bejelentés lehetőségére is.

Európai Uniós viszonylatban az AEOC-val egy vállalatnak biztosított egyszerűsítések még többek között, hogy a felmerült vámtartozásokra elegendő egy csökkentett összegű kezességet nyújtani vagy az adott cég mentesül az áruk vám elé állításának követelménye alól, Ám hatékonyabban szerezhetők meg még további vámengedélyek is.
(BrandTrend)