Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A KSH friss adatai szerint a lakásárak tovább emelkedtek az idei második negyedévben. Míg a használt lakásoknál 2,1%-kal kellett többet fizetni április és június között, mint az év első három hónapjában, az új lakásoknál 3,2% volt a drágulás.

A 2016-os év azonos időszakával összevetve, egy év alatt a használt lakások ára kerek 10%-kal nőtt, csak hajszállal elmaradva az új lakásoknál mért 10,1%-os ütemtől. Bár a drágulás valamelyest lassult a második negyedévben, fontos tudni, hogy ezek még nem a teljes időszak végleges adatai, így ez még módosulhat. Jelenleg a használt lakások árszintje országos átlagban 23,3%-kal, az új lakásoké pedig 22%-kal haladja meg a 2015-ös szintet.

„Az adatok alapján megfigyelhető, hogy a használt és újépítésű lakások ára nagyjából együtt mozog, egyik hat a másikra – jelenleg a nagyszámú építkezés hatása a meghatározó. Idén, országos átlagban, már harmadik éve 10% felett lehet az éves árnövekedés üteme, és bár a következő években a drágulás üteme csillapodhat, az emelkedő tendencia még évekig kitarthat” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.A piacot továbbra is a kereslet hajtja. Az új lakások tömeges átadása csak jövőre lesz látványos, és még van potenciál a válság évei alatt elhalasztott százezres nagyságrendű kereslet aktivizálódásában is. Mindeközben a reálbérek is látványosan nőnek, és a vonzó termékekkel jelentkező hitelpiac is fűti a keresletet. Ezek az országos átlagos tendenciák ugyanakkor területileg nagy eltéréseket fednek el” – teszi hozzá a szakértő.
(BrandTrend)