Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Június 15-én befejeződik a tanév, több mint 745 ezer általános iskolás számára megkezdődik a nyári szünet. Sok szülőnek ez súlyos nehézséget jelent és rengeteg nagyszülő most áll csak igazán „munkába”. A családok átlagosan egy vagy két hetet töltenek közös pihenéssel, nyaralással. A fennmaradó hetekre azonban meg kell oldani a kisebb gyermekek elhelyezését, programját. Egy négy tagú családnak, ahol két kisiskolás van és két hét közös nyaralást tervez, a fennmaradó nyolc hetet pedig táboroztatással kívánja megoldani, mélyen a zsebébe kell nyúlnia: ez 300 ezer forinttól akár félmillió forintot is jelenthet.

„A nyári szünet öröm a gyermeknek és részben megoldandó feladat a szülőnek. Érdemes fontossági sorrend közös felállításával kezdeni. Az élmény, a tartalom, az esetleges fejlődési lehetőség mellett a tábor ára is alapvető szempont. A gyerekek számára az ár – érték arány, mint hasznos kifejezés, és szemlélet most bevezethető. Fontos, hogy nem csak a vásárlások alkalmával, de a szolgáltatások igénybevételénél is egy tudatos döntési folyamatot mutassunk, tanítsunk nekik. A nyári szünet rengeteg alkalmat kínál a szülőknek az iskolán kívüli látókör bővítésére” – fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A szünidő első heteiben még sok iskola biztosít valamilyen tábort, de ezek már önköltségesek, átlagosan napi 8000 forintba kerülnek étkezéssel. Az önkormányzatok és a helyi sport klubok is várják a gyerekeket, ezek hetente 30 ezer forintba kerülnek. Kicsit drágábbak a tematikus művészeti táborok, ahol az eszközhasználat miatt nőnek a kiadások. Jóval költségesebbek az „ottalvós” tematikus táborok, amelyek közül a legnépszerűbbek a sport, nomád és különböző szerepjátszó témák köré épülnek. Az elhelyezés színvonala befolyásolja az árfekvést, de mindenképpen 40 ezer forint feletti összeggel kell számolni hetenként, gyermekenként.

A nyári időszak másik fontos pénzügyi vonatkozású kérdése a gyermekek önálló pénzhasználatával függ össze. Ha eddig nem is történt meg, a nyári táborok során szinte biztos, hogy megjelenik a zseb-, vagy költőpénz „intézménye”. A profitline.hu online portál kalkulátora szerint 6000 forint az ideális összeg, amit a gyerekek képesek kezelni. Az iskolásoknak a pénzkezeléshez, biztonságban tartáshoz, okos és tervezett költéshez tanácsra, tudásra van szükségük. A nagyobbak már rendelkezhetnek tapasztalatokkal, de a kisebbek még sötétben tapogatóznak. Fontos őket segíteni abban, hogy a tábor utolsó napjaira se maradjanak fagyi pénz nélkül. Az utazás előtt érdemes a pénz biztonságáról is beszélnünk a gyerekekkel, mivel a táborozás ideje alatt ő maga felel majd a rábízott pénzért, körültekintőnek kell lennie, hol tartja, mikor veszi elő és kinek beszél róla.

Magyarországon közel 200 ezer gyerek táborozik évente a táborfigyelő.hu adatai szerint, akik közel 800 tábor között válogathatnak. A paletta rendkívül színes: a több mint 150 lovas, 120 kaland, 130 nyelvi, 130 öko tábor mellett média, kreatív, sakk, vitorlás, evezős, falmászó, repülő, hagyományőrző, régész, mese és modellező foglalkozások is várják őket. Ugyanakkor érdemes időt szánni rá és végignézni a lehetőségeket, hiszen egyre elterjedtebb hazánkban is a nagyobb cégek által kínált programozó, robotikai vagy más informatikai téma köré épülő ingyenes táborok, amelyek nemcsak a családi büdzsét kímélik, hanem kiváló alkalmat nyújtanak az iskolásoknak, hogy játékos formában szerezzenek nagyfokú ismereteket.
(BrandTrend)