Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Az eladásra szánt lakás árát rendkívül sok összetevő határozza meg. Az eladók nincsenek könnyű helyzetben ingatlanuk meghirdetésekor, hiszen nem lehetnek biztosak abban, hogy lakásuk paraméterei, vagy különleges tulajdonságai valóban értéknövelő tényezők-e.  Sokszor előfordul, hogy az érzelmi kötődés, a saját ízlésnek megfelelő kialakítás miatt az eladók a valós értéknél jóval többre árazzák ingatlanukat. Tájékozódásképpen megnézhetik a környéken árult hasonló lakások árát, megkérdezhetik szomszédjukat, de egyik esetben sem garantált a valós árképzés.

Számos tényező növelheti a lakás értékét. Belvárosi, de nem forgalmas útra néző ingatlanok esetében nagy fegyvertény az erkély: jó kilátásúnál az ingatlan négyzetméterárának akár felét is elkérheti egy négyzetméternyi teraszért az eladó. Ugyanez kertvárosban, vagy például a túl nagy méret ugyanakkor már nem feltétlenül jelent ekkora értéket. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint a társasházak esetében a lift szintén fontos tényező. Bár a földszinti lakások népszerűsége egyre növekszik, de még mindig az emeleti lakások a keresettebbek. Lift nélküli házban egy első emeleti lakás 5%-al is többet érhet, mint egy harmadik emeleti. Felvonó beépítésével azonban rögtön megfordulhat az arány, és a 3. emeleti ingatlan lesz nagyjából ugyanennyivel értékesebb. A társasház esztétikai állapota is számít, a felújított és épületgépészetileg is modernizált házban jobb alkupozícióból indulhat az eladó. Házgyári ingatlanok esetében a panelprogramban felújított, szigetelt és külön mérőkkel felszerelt lakások akár 10-15 százalékkal is többet érhetnek. Belvárosban vagy fizető parkoló zónában egy, akár nem saját tulajdonú, de szokásjog alapján használt parkolóhely is milliós nagyságrendet képvisel. A privát, saját tulajdonú garázs pedig általában többmilliós tétel.

„A fentiekből is látható, hogy egy lakás értékét számtalan tényező befolyásolja. Magánemberként szinte lehetetlen objektív képet alkotni az eladásra kínált ingatlan áráról. Nem elégséges az ingatlanportálok hirdetésire hagyatkozni, hiszen a lakások – mérettől és elhelyezkedéstől függetlenül – számos egyedi tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek befolyásolják az eladási árat. A hibás árképzés nagyon megnehezíti az értékesítést, és torzítja a piacot. Érdemes ezért ingatlanközvetítő szakember tanácsát kérni, aki pontosan tisztában van a reális árakkal” – javasolja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Tipikus árképzési hiba, ha a tulajdonos túl nagy jelentőséget tulajdonít egyedi berendezési tárgyainak, vagy a saját ízlése szerint, igényesen kialakított beépített bútorzatnak. Kicsi az esély ugyanis, hogy olyan vásárlót fog találni az ingatlanra, akinek ugyanolyan egyedi megoldásra van szüksége. Ugyanakkor mindezek egyértelmű alkupotenciált jelenthetnek a szerződéskor, illetve növelhetik az érdeklődők számát, gyorsíthatják az eladást. A minőségi berendezések, mint például a mosogatógép, beépített konyhagépek, exkluzív szaniterek, vagy újabban az okosmegoldások, napelem, vagy hőszivattyús fűtési mód, még ha nem is újkori áron, de legtöbbször érvényesíthetők az árban.
(BrandTrend)