Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A magyarok hagyományosan óvatosabbak befektetéseikben, a rizikós magas hozam helyett többségében a kiszámítható megoldásokat szeretik. Létezik olyan termék a piacon, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben is kiemelkedő hozamot biztosít minimális kockázattal – és mivel a magyarok élelmesek is, sokan már rátaláltak a lehetőségre.

Jelenleg a megtakarítással rendelkezők alig tizede vállal a magasabb hozam reményében nagyobb kockázatot. Ez a hajlandóság az életkor előrehaladtával tovább csökken – derült ki az OTP Öngondoskodási Index adataiból. Ennek megfelelően a termékek választásakor is óvatosabbak az emberek, előnyben részesítik az alacsony kockázatú, de legtöbbször kisebb hozamú eszközöket. Éllovas az életbiztosítás, ami minden negyedik embernek van, dobogósak a pénztári megtakarítások, 10% körüli eredményekkel.

A töretlenül népszerű ingatlancélokra – ma minden harmadik ember erre spórol – ennek köszönhetően többségében szintén a biztonságosnak tartott formákban takarékoskodnak az emberek: lekötött betétben vagy folyószámlán, bár még mindig sokan otthon tartják a megtakarításukat. „Ez utóbbi a nyilvánvaló biztonsági kockázaton túl egyébként a hozamról való önkéntes lemondást jelenti, elesik a haszontól, aki a párnacihában spórol a lakáscélokra. Nem is kell megvárni, míg az infláció elerodálja a megtakarítást, az elmúlt évek ingatlanárai mellett egy szobával kevesebbre futja a perselyben tartott vagyonból” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

„A lakástakarékpénztár ma Magyarországon a második legnépszerűbb, alacsony kockázatú megtakarítási forma. Az emberek több mint tizedének már van, további 7 százalékuk tervezi, hogy elindítja” – ismerteti az idézett kutatás számait Köntös Péter. A sikerhez minden bizonnyal hozzájárul a mostani ingatlanpiaci boom is. Jó hír, hogy az ingatlanpiaci szakemberek szerint idén már mérséklődik az áremelkedés üteme, sőt, bizonyos szegmensekben már a korábbinál olcsóbban lehet lakáshoz jutni.
(BrandTrend)