Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A magyarországi lakáspiac elindult az eddiginél kiegyensúlyozottabb irányba: a használt lakások mellett egyre több új építésű lakás kerül a piacra, igaz, ezek nagy része csak a következő években készül el. A lakásvásárlást tervezők 23 százaléka kizárólag új építésű lakást keres, 77 százalékuknál azonban az újak mellett a használtak is szóba jönnek célpontként – derül ki az ingatlan.com újlakás-kereső oldala, a lakópark.ingatlan.com nem reprezentatív felméréséből.

A kizárólag új lakást keresők 50 százaléka maximum 25 millió forintos lakást keres, 30 százalékuk 26-35 millió forintos lakást vásárolna, 16 százalékuk pedig 36-60 milliós kategóriát célozta meg. Ennél drágább új lakást mindössze a megkérdezettek 4 százaléka szeretne a felmérés szerint. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy 25 millió forint alatt a fővárosban leginkább csak kis 30-40 négyzetméteres alapterületű új stúdió- és garzonlakások kaphatók. A megyeszékhelyeken és a vidéki nagyvárosokban a 25 milliós büdzsébe jóval nagyobb 50-70 négyzetméteres, 2-3 szobás új építésű lakás is beleférhet.

A felmérés szerint másik táborban 61 százalékos azoknak az aránya, akik 25 millió forintnál olcsóbb lakóingatlant szeretnének. Minden negyedik válaszadó a 26-35 millió forintos árkategóriát jelölte meg, 8 százalékuk pedig 36-60 millió forintot áldozna a lakásvásárlásra. A kutatás szerint az érintettek 90 százaléka, tehát tízből kilencen az internetes ingatlanhirdetési oldalakon keresnek lakást.

A kizárólag új lakást keresőknél és az új vagy használt lakás iránt érdeklődőknél is többségben vannak azok, akik egy éven belül szeretnék letudni a vásárlást. Az új lakás vásárlását tervezőknél 67 százalékos az arányuk, a másik csoportban pedig 66 százalék szeretné egy éven belül megszerezni a kiszemelt ingatlan.

“Alapvető különbség a két tábor között, hogy a kizárólag új lakást keresők 12 százaléka költözne azonnal, míg, akik a használt lakások iránt érdeklődnél már jóval többen, 21 százalékuk költözne amint lehet. A jelentős eltérés nem meglepő, hiszen kevés az olyan új lakás a piacon, amelybe valójában be lehet költözni. A piacon elérhető új lakások egy részéből azonban csak 1-2 éven belül lesz tényleges lakás, ezért a vásárlóknak türelmesnek kell lenniük” – közölte Balogh László. A felmérés szerint a válaszadók több mint 10 százaléka azt mondta, megvárja, amíg a számára ideális lakópark megépül.

A lakásvásárlást tervezők 95 százalékánál az ár a legfontosabb tényező, legyen szó új vagy használt lakásról. Szintén fontos szempont az adott lakás vagy ház műszaki állapota, de ez az új lakások esetében a potenciális vevők 66 százalékának fontos szempont. Ezzel szemben a használt lakások iránt érdeklődőknél jóval magasabb, 75 százalék azok aránya, akik erre is figyelnek a választás előtt.

Nagyon fontos a jó tömegközlekedés: mind az új, mind a használt lakások leendő vevőinél 75 százalék tartotta ez lényeges szempontnak. A parkolási helyzet megítélésében már mások az arányok. Parkolóhelyet vagy a parkolási lehetőséget az új lakást keresők 78 százaléka tartja fontosnak, a használt lakásoknál viszont csak 50 százalékos az arányuk. Balogh László azt is elmondta, hogy ma már kifejezetten fontos, ki építi az adott lakást vagy társasházat. “Ez abból látszik, hogy az új építésű lakások 66 százaléka a beruházó referenciáit is figyelembe veszi a döntésnél” – fogalmazott a szakértő. A vásárlók tudatosságát mutatja, hogy az új lakás vásárlását tervezők kétharmada fontosnak mondta, hogy a projekt rendelkezzen meglévő építési engedéllyel és már folyamatban legyen az építkezés. Balogh László szerint erre a beruházóknak is figyelniük kell: a kínálat bővülése miatt egyre élesedik a verseny, ezért érdemes lesz mielőbb elindítaniuk a beruházást.
(BrandTrend)