Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Az elmúlt években tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés várhatóan idén is folytatódik, ám az élénkülés motorját a befektetők helyett valószínűleg egy új vevőréteg megjelenése és az emelkedő hitelfelvételi kedv adja majd.

“Egyrészt az állami támogatásnak köszönhetően (CSOK, NOK) a piac lendületben marad. Alapvető kormányzati szándék, hogy az ingatlanpiac élénk legyen, hiszen számos más iparágat húz magával. Nem lesz jelentős emelkedés sem az árakban, sem a piacon, de visszaesés biztosan nem jellemzi majd a 2017-es évben az ingatlanpiacot. A tavalyi év végén megfigyelt realizálódásnál kialakult szintnél sokkal alacsonyabb ingatlanárak nem lesznek. Megjelenik ugyanakkor egy új réteg a vásárlók között. Azok is lépni fognak, akiknek kevesebb pénze van és nagyobb összegű, vagy nagyobb arányú hitelre van szüksége a lakásvásárláshoz. Ebből fenntartható lesz a kereslet” – mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa, aki szerint idén jelentős lesz a lakáshitelezés szerepe.

“Most azt tapasztaljuk, hogy a vásárlások összegének kevesebb mint 30 százalékát finanszírozzák hitelből. Sok a készpénzes vásárló jelenleg, mi ennek az aránynak a csökkenésével számolunk. Vagyis többen fognak hitelből is vásárolni, és azt is nagyon valószínűnek tartom, hogy nagyobb lesz az egy-egy ügyleten belüli hitelarány is. A hitel termékek egyre kedvezőbb konstrukciókkal érhetőek el, tehát azoknak is megéri majd kölcsönt felvenni, akiknek van elegendő tőkéje” – tette hozzá a szakértő.

Gadanecz Zoltán idén az albérletek árainak csökkenését várja. Úgy véli, hogy a bérlés helyett sokan a vásárlást választják majd, ami valamivel lentebb nyomja az albérletek árait“A javuló hitel lehetőségek meg fogják állítani a bérleti díjak emelkedését. Jelentős változásra nem számítok, de minimális csökkenésre igen” – mondta.
(BrandTrend)