Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

A Formatex több, mint 1500 fő bevonásával végzett kutatásából az derült ki, hogy ugyan a családok 80 százaléka autóval utazik nyaralni, a válaszadók 60 százaléka mégis inkább szójátékozik, énekel, vagy találós kérdésekkel játszik, minthogy kifejezetten utazáshoz fejlesztett játékokkal foglalná le gyermekeit. A családok közel egy harmadában pedig tableten, mobiltelefonon, vagy laptopon játszanak a gyerekek az utazások alatt.

A vibráló képernyőkre meredés utazás közben nem tartozik a legegészségesebb elfoglaltságok közé és a „mikor érünk már oda” kérdés kialakulását sem mindig előzi meg. Az utazó játékok gyakran a jól ismert táblás játékok kicsinyített változatai, ahol mágnes, vagy egyéb eszközzel oldják meg, hogy ne guruljanak szét az apróbb darabok és a gyerekek neme, életkora és érdeklődési köre szerint ugyanúgy kiválasztható a legmegfelelőbb, mint az otthonra szánt játékok esetében.

Az utazó játékok kategóriája már több mint 20 éve megjelent a nagy játékvásárok kínálatában, de nálunk még mindig csak a játékforgalom 0,5%-át teszi ki. Sokkal népszerűbbek azonban a vízparti játékhoz szükséges labdák, homokozó szettek, strandcikkek, vízipisztolyok és sporteszközök. Ezekből kétszer annyit adnak el a Formatex tulajdonában álló Játéksziget üzletek, mint az utazó játékokból”- mondta el Borhi János, a Formatex ügyvezetője. „Az utóbbi években 50-60 %-os növekedést értünk el társas és fejlesztőjáték értékesítésekből, tehát egyre többen vannak, akik a játékos tanulást és szórakoztatást választják, sőt sokan a nyaraláshoz is társasjátékot visznek” – tette hozzá.

A felmérés is alátámasztja a játékbolti tapasztalatokat, hiszen a válaszadók 85%-a arra a kérdésre, hogy mit visznek magukkal a strandra a labdát és egyéb sportszereket jelölték meg. A megkérdezettek közel fele említette a vízipisztolyt és a homokozójátékokat és csak negyedük a kártyát, vagy társasjátékot. A társasjáték tipikusan rossz idő esetén kerül elő, ahogy ezt a családok háromnegyede állította. A kütyükkel való játék a következő legnépszerűbb elfoglaltság rossz idő esetén, amit a kártyázás, az együtt sütés főzés és az olvasás követ, amikor nem lehet kimenni a szabadba. A megkérdezettek több mint 60 százaléka választ tengerparti, vagy vízparti utazást családdal, közel negyedük pedig rokonlátogatást vagy városnézést tervez a nyárra és tíz százalék alatt van a hegyi túrázók, vagy saját nyaralóban nyaralók, vagy azok aránya, akik idén nem mennek nyaralni.

A Formatex tapasztalatai alapján az idei év utazó játék slágerei:

  • Addictaball ügyességi játékok
  • Rubik kocka minden változata
  • BrainBox készségfejlesztő játékok
  • Smart Egg okostojás 3D logikai játék
  • Smart Games mágneses logikai játékok
  • Különböző kártyajátékok, olyanok mint UNO, Solo, Dooble, Panic Lab

(BrandTrend)