Kategória: Hír és Piac.

Admin kategória: Hír.

Az idei év végi kampány első 48 órájának adatai szerint tavalyhoz hasonlóan ismét koncentrált a verseny az új kgfb-szerződésekért – derül ki a Netrisk.hu oldalain végzett az első százezer díjkalkulációból. A vezető online biztosításközvető portál adatai szerint a K&H, az Union és az Allianz biztosítóknál kötötték eddig az összes új szerződés kétharmadát, míg tavaly ilyenkor a K&H, a KÖBE és az MKB hasított ki együttesen ugyanekkora szeletet az új kötések piacából. Az eddig megrendelt szerződések átlagdíja – a biztosítási adó nélkül – meghaladja a 13 ezer forintot, ami csaknem 18 százalékos növekedést jelent a tavaly ilyenkor mért átlagdíjhoz képest.

Az érdeklődők a Netrisk.hu oldalain mind a 14 érintett biztosító vonatkozó online ajánlatait megtalálják, sőt, az érintett Astrás ügyfelek még szerződésük indexdíját is ellenőrizhetik ugyanitt.

Ez utóbbinak az Astra év végi évfordulós kgfb ügyfeleinél (a számuk 15-20 ezer főre tehető) komoly jelentősége van, és aki nem figyel, több problémával is szembesülhet. Az Astra utoljára meghirdetett díjtarifája ugyanis október 17-től van érvényben. Bár az Astra új szerződést már nem köthet, a korábban kötött és még elő szerződései érvényesek, és a jelenlegi törvények szerint azok maradnak az évforduló után is. Azonban az új időszakra vonatkozó indexdíjak az érvényes évközi tarifa alapján számítódnak – ezek mértéke pedig a jelenleginél jóval magasabb, akár kétszeres mértékű is lehet.

További problémát jelenthet, hogy az Astra milyen módon fogja indexlevélben tájékoztatni az ügyfeleit az új díjról és a a befizetés lehetőségeiről. Ezért fontos, hogy a díjösszehasonlítás során az Astra ügyfelei tájékozódhassanak az indexdíjukról. Újabb probléma forrása lehet, ha az esedékes díjuk nem érkezik be a biztosítóhoz az évfordulót követő 60 napon belül, és a szerződésük törlésre kerül. Ekkor ugyanis az adott időszakra fedezetlenségi díjat is kell majd fizetniük.

„A jogszabály mind az év végi, mind az évközi évfordulós Astra-ügyfeleknek lehetővé teszi, hogy felmondás nélkül másik biztosítóhoz kössék át a szerződésüket – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Ezt a mostani kampányban minden, még az Astránál maradt kgfb-s ügyfélnek célszerű megtennie, mert erre most az év végi tarifák mellett jó eséllyel kedvezőbb feltételek kínálkoznak.”

Az első két nap során elvégzett több mint 100 ezer díjkalkuláció a tavalyi hasonló időszakban tapasztalt aktivitást mutatja, ami azért érdekes, mert az idén az előző évhez képest kevesebb gépjármű érintett a kampányban. Ennek fényében a Netrisk.hu továbbra is arra számít, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is 260-280 ezer között alakul majd a biztosítást váltók száma.

Az eddig megrendelt szerződések átlagdíja meghaladja a 13 ezer forintot, ami 18 százalékos emelkedést jelent. Dacára a díjemelkedésnek, az éves díjfizetést választók aránya tavalyhoz képest tovább nőtt: 79-ről 82 százalékra, az ügyfelek ugyanis így nagyobb díjkedvezményt kapnak, amellyel némileg tompítani lehet a díjemelés mértékét. Az éves díjfizetést választók körében pedig jelentősen, 48-ról 59 százalékra nőtt az átutalással fizetők aránya, miközben a csekkes fizetési módot a tavalyi 41 helyett most mindössze 29 százaléknyian választották.

További lehetőség a díjcsökkentésre a meglévő biztosítónál felmondani majd újrakötni a kgfb-szerződést: míg tavaly az ügyfelek 24 százaléka cselekedett így, idén ez az arány elérte a 36 százalékot.

A legnépszerűbb biztosítók közül a dobogón jelenleg a K&H, az Union és az Allianz áll, őket követi a Signal és a Groupama. Ez az öt társaság viszi az összes szerződés több mint 80 százalékát, míg a fennmaradó részen osztozik a többi kilenc biztosító.
(BrandTrend)