Kategória: Hír.

Admin kategória: Hír.

A díjakat a berlini Interakt konferencián jelentették be május 20-án. Az utolsó fordulóban a Gemius három céggel versengett. A zsűri az internetes kutatás szakértőiből állt: Nick Niddleston (ZenithOptimedia), Paul Hardcastle (Yahoo!), Ariane Längsfeld (Millward Brown), Paweł Kolenda (IAB Polska) és Tuncay Yavuz (IAB Turcja, OMD Turcja).

Az új módszerrel a kiadók képesek lesznek meghatározni az internetet használók pontos számát, böngészésük tartalmát egy adott eszközön, és valamennyi eszközüket összesítve is (duplikációktól mentes közönségadatok a teljes cross-platform portfólióra). Ez a hirdetők számára is új lehetőségeket nyit meg a kampányok tervezéséhez és a vásárláshoz.

„Ez egy komoly elismerés a Gemius számára – különösen azért, mert ezt a rangos díjat a teljes európai internetes ipar ítélte oda” – mondja Weisz Attila, a Gemius közönségkutatási projektért felelős üzletfejlesztési igazgatója. „A közönségmérés az alapja a Gemius üzleti tevékenységének, és ez komoly elkötelezettséget, rugalmasságot, valamint a trendek folyamatos nyomon követését követeli meg. Az IAB Europe Research Award határozottan motiválni fog bennünket, hogy továbbhaladjunk a megkezdett úton és megvalósítsuk újabb terveinket. További új termékek vannak előkészületben, amelyeken már dolgoznak a mi „konyhánkban” – teszi hozzá Weisz Attila.

Mit is jelent a BPS (Behaviour Panel Synthesys)?

Az új megközelítést Piotr Rybak, a Gemius Módszertani Osztályának senior kutatója a következőképp magyarázza: A Gemius méri a felhasználók azon csoportjának tevékenységét, akik részt kívántak venni a gemiusAudience kutatásában, és kitöltöttek egy speciális kérdőívet a számítógépen vagy a mobileszközökön.

„A viselkedési szintézis modell összevonja a különböző eszközökről érkező felhasználókat, így teszi lehetővé, hogy meghatározzuk a mérésben szereplő weboldalak teljes elérését” – mondja Rybak.

Piotr Rybak kifejti továbbá, hogy annak érdekében, hogy mely felhasználók és mely eszközök kerüljenek összevonásra, egy úgynevezett kalibrációs panelt kell alkalmazni az eljárás során. „Egy ilyen panel a felhasználók egy olyan csoportjából áll, akiknek a Gemius méri az online aktivitását az összes eszközön. A szociodemográfiai jellemzőik és az online viselkedésük alapján tudunk olyan modellt építeni, amely – kihasználva az élvonalbeli AI (mesterséges intelligencia) és előrejelzés-megoldásokat – megmutatja, hogy mely felhasználókat kell összevonni” – foglalja össze Rybak.

A módszertant eddig már 10 országban bevezették, többek között Dániában, Belgiumban és Törökországban, de számos más piacon is elérhető lesz hamarosan, ahol a hivatalos közönségmérést a Gemius biztosítja.
(BrandTrend)