December 29.
Stróbel Klára, BrandScope kft. ügyv.ig.
“A reklámügynökségek alapvetően reklámkampányokban, különböző kommunikációban gondolkodnak, mi pedig a márkát mint egy önálló egységet nézzük. Tehát amin én gondolkodom, hogyha egy céghez megyek vagy hogyha egy márkára ránézek, az az, hogy mi az a márka élmény amivel a különböző partnerei, fogyasztói általában az ügyfelek találkoznak. És ez egy rendkívül széles spektrum. Valójában sokkal szélesebb kör, amivel találkozik egy fogyasztó a márka élmény kapcsán, mint egy reklámkampány vagy egy szórólap. A márka nem egyéb, mint egy élmény egy percepció, valamilyen tapasztalás amit a fogyasztó megél amikor találkozik egy képpel, egy termékkel.”

Somlyai Dóra, Pannon GSM kommunikációs ig.
“Egy idő után már nem lehet forintokkal meg perc díjakkal versenyezni, tehát nagyon fontos, hogy hogyan látnak minket az ügyfelek. Ez mindig érdekes, mert amikor az ember készít egy olyan hirdetést, ahol erős az ár kommunikáció, azért az még mindig hat. Az igény és a vágy az ügyfelekben ugyanúgy él mint bennünk, hogy egy egészséges balanszot tartsunk.”…”A Pannon GSM az marad.”

December 22.
Ságodi Zsolt, PricewaterhouseCoopers pénzügyi tanácsadó
“A márkanév egy cég életében ugyanolyan fontos értékteremtő eszköz lehet, mint pl. a gépek, forgóeszközök vagy a technológia, amivel egy cég bír. Ezek az eszközök egymással összhangban járulnak hozzá a cég értékének a növeléséhez.”

December 08.
Kozák Ákos, GfK Hungária ügyv.ig.
“A fogyasztó – úgy értem, hogy a magyar fogyasztó – ahogy szoktam mondani “open mind it”, tehát hogy “welcome minden fajta újdonság”, egy innovatív fogyasztó, kipróbál mindent. Ezt mutatja egyébként a disztribúciónak a gyors változása is Magyarországon…A márkát nem volna szabad összekeverni a politikával, pláne világpolitikai eseményekkel és trendekkel. De mindenesetre nagyon érzékeny a fogyasztó a jelek szerint, és különösen tömegben és kohézióban föllépve egységként, szövetségként, társadalomként megjelenik, akkor elég erős ellenérzéseket vagy éppen preferenciákat tud elárulni vagy tanusítani a nagy márkákkal szemben.”

December 01.
Katona Éva
, Kreatív főszerkesztő
“Azokból a hirdetőkből élünk, akikről írunk minden számban, és sokszor nehéz azt elfogadtatni vagy világossá tenni, hogy a hirdetési és a szerkesztőségi tartalom az két totál különböző dolog. Ha valamit meg kell írni, akkor meg fogjuk írni még akkor is, ha ez esetleg bizonyos érdekekbe ütközik.”

Vámos Éva, Médiafigyelő főszerkesztő
“Kifejezetten érzek javulást, nem csak abban, hogy jobban áramlanak az információk, hanem abban is, hogy megértik a cégek azt, hogy ha tisztán PR szöveget lehozunk róluk, az nekik sem jó. Az olvasók nem hülyék, nem olvassák el. Sokkal jobban járnak, ha más formákat keresnek.”

November 24.
Levendel Ádám, MRSZ elnök
“Ebben a kiélezett nagytérségi versenyben nincs esélye Magyarországnak más irányba menni, mint a világnak, mert ugye a magyar gazdaság minden szálával egy nagy nemzetközi gazdasági életbe betagolt. Mint a nagyforgalmú autópályán most nem lovaskocsik lődörögnek már, mint száz évvel ezelőtt, hanem hihetetlen sebességgel mennek és aki szembe megy a kamionnal az hamar észreveszi, hogy rossz irányba ment. …Egy BRAND vállalja azt a garanciát, hogy nem fog lejönni az első esőben a cipő talpa. Az imidzs az, ami garantál valamit, de ezért nyújtani kell, különben hamar kiderül, hogy blöff volt a dolog.”

Drevenka Edit, AEGON Magyarország PR igazgató
“Csak akkor lehet hiteles egy kommunikáció, csak akkor lehet hitelesen építeni egy MÁRKÁT, ha mögötte valós szolgáltatások vannak. …Először is a belső folyamatainkat modernizáljuk, a vállalat belső struktúráját újítjuk meg és csak ezután, amikor valóban elmondhatjuk magunkról azt méltán, hogy minőségi szolgáltató vagyunk, ekkor állunk ki a nagyközönség és az ügyfeleink elé és mondjuk azt magunkról, hogy mi már megváltoztunk, egy modern, fiatalos, dinamikus biztosító társaság ill. pénzintézet vagyunk.”

November 17.
Elena Panizza, Motorola kommunikációs igazgató
“Amit mi nyújtunk, az az élmény. Nem arról van szó, hogy mi mobiltelefonokat értékesítünk, hanem arról van szó, hogy a különböző partnereinkkel -pl.MTV, Apple- karöltve élményt nyújtunk a közönségünknek egy olyan eszközön keresztül, amit régen úgy hívtak, hogy mobiltelefon. …Azt gondolom, hogy önmagában az élmény lesz a legerősebb, leghatékonyabb marketing eszköz a jövőben.”

David Rousham, British Airways területi gazdasági igazgató
“Hogy hogyan lehet a különböző komplex értékeket kommunikálni a közvéleménynek? Hát ezt a MÁRKÁN keresztül lehet. A MÁRKA erről szól. Arról szól, hogy ez egy Brit márka, Brit légitársaság, a repülésről szól, a tradicióról, a megbízhatóságról szól. Ha ezeket a szavakat mind összehozzuk, akkor gyakorlatilag a MÁRKA képét látjuk körvonalazódni. …A British Airways azokat az embereket célozza meg, akik értékelik a repülés módját.”

November 10.
Helen Vaid
, a New Yorkban megjelent “Branding” című könyv szerzője
“Az etika az egy olyan tényezővé vált, ami most már minden terméket, minden szegmenst, minden kategóriát átfog. Ez egy olyan dolog amire emlékezni kell akkor, ha valaki MÁRKÁT akar építeni. …Beszéljünk őszintén a fogyasztókkal és ha ez megtörténik, akkor a jó termék megmarad a helyén a piacon.”

Gál Pál Zoltán, IBUSZ vezérigazgató
“Nem elég csak azt mondani, hogy megbízhatóak vagyunk, nagyon sokat kell érte tenni. …Mi álmokat árulunk és ez át kell hogy hassa az értékesítést.”

November 03.
Simon Francis
, OMD Europe stratégiai igazgató
“Azok lesznek a nyertesek az új korszakban, akik megértik a PR hatalmát ill. a szóbeszédnek a hatalmát. …Nagyon fontos a vállalati viselkedésmód, azaz hogy a vállalat, a MÁRKA maga hogyan viszonyul a saját munkaerőihez, saját alkalmazottaihoz, hogyan viszonyul a környezetéhez ill. hogyan viszonyul a részvényesekhez és más befektetőkhöz. Ezek mind-mind meg tudják határozni, befolyásolni tudják egy MÁRKA értékét.”

Bohnné Keleti Katalin, MMSZ főtitkár, Argumentum Kft. ügyv. ig.
“Az egész marketing az ügyfelekről és az ügyfelekkel való kapcsolatunkról szól. Nincsen más lehetőségük a cégeknek a kiugrásra, mint az ügyfelekkel való minőségi kapcsolattartás. …Az elégedett ügyfél nem az az ügyfél aki nem reklamációval távozik. Az elégedett ügyfél az aki visszajön és jóhírünket kelti.”

Október 27.
Horváth Krisztina , MMSZ elnök, Raiffeisen Bank vezérigazgató helyettes
“A marketing szakmában is a sok objektív szempont és eszközrendszer mellett szerepet kap a szubjektum és innen kezdve annyiféle ahány félék vagyunk marketinges szakemberek.”

Tonk Emil , MMSZ elnök helyettes
“A marketing arról híres, hogy van egy jó gyakorlat és abból lehet kiváló elméleti téziseket alkotni. A Marketing Konferencia abból a szempontból volt jó, hogy egészségesen keveredett, ötvöződött az elmélet és a gyakorlat.”

Chris Mendola , Az Adidas “agytrösztje”, 180 Amszterdam ügyv.ig
“Az egyszerű inspiráló ötletek működnek minden emberi lényben. Hiszem azt, hogy a jó ötlet az képes egy ügyfelet megforgatni a sarkánál fogva és hiszem azt, hogy egy ügyfélnek a szerint kell választania, hogy mi a gyilkos ötlet a killer idea. De természetesen nem elhanyagolható a lobbi sem. …Növünk, de nem akarunk úgy nőni, hogy hazavágjuk az egész ügynökség kreatív minőségét.”

Sipos József , Allianz kommunikációs igazgató
“Nem igazán ismerek olyan céget -legalábbis a jelentősebbek közül- amelyik ne fogta volna fel azt, hogy meghatározó az egységes viselkedése. Ennek pedig legelfogadottabb bázisa a MÁRKA. …Ha egy cég, termékcsoport vagy termék el kezd mást adni, mint amit megígért, elkezdi elveszíteni bizalmi, emocionális kapcsolatát amit márkaként kiépített, akkor először csak lojalitást veszít és a következő lépésként egyszerűen elveszíti a vásárlót.”

Danks Emese , Tesco kommunikációs igazgató
“Bizonyos márkához bizonyos stílusok is kapcsolódnak. Ehhez a stílushoz, ehhez a bűvkörhöz való tartozás is feltételezi azt, hogy melyik MÁRKÁT választjuk.”

Nagy Bálint , Matáv kommunikációs igazgató
“Élethelyzeteket, életstílusokat kommunikálunk. Ebben a fogyasztói központú társadalomban az orientációs rendszer alap eleme a MÁRKA.”