Kategória: Dizájn és innováció és Hír.

Admin kategória: Hír.

A jövő otthona velünk együtt fog gondolkodni, áramköltséget takarít meg, javítja az egyéni klímaegyensúlyt, több szabadidőt tesz lehetővé, és ezzel összességében jobbítja majd életünket. Ez a jövőkép nagyon közel van, most válik valósággá. A nemzetközi E.ON csoport és a Microsoft szoros együttműködésben új szabványokat teremtő szoftveres megoldást fejlesztett ki otthonok számára.

Konkrétan az okosotthon következő szintjéről van szó. Különösen az energiagazdálkodást foglalja magába, és célja, hogy a házban található valamennyi berendezés – például fűtés, légkondicionáló, napelemes rendszer, akkumulátoros tároló vagy az elektromos jármű töltője – adatait egy platform egyesítse, az ügyfél számára áttekinthetően, úgynevezett „dashboard”-on (műszerfalon) megjelenítve és egyszerű vezérlést kínálva. Jelenleg az otthonon belüli különféle berendezésekhez és rendszerekhez különböző, egymással alig kompatibilis alkalmazások kapcsolódnak. Az E.ON új megoldásával elsőként válik lehetővé valamennyi berendezés kényelmes, központi vezérlése egyetlen alkalmazás segítségével.

A mesterséges intelligencia és a dolgok internete (Internet of Things, IoT) segítségével a vezérlés folyamatosan tanul, és személyes asszisztenssé válik. Ily módon az E.ON otthonunkat vezérlő rendszere például előre tudja majd, hogy mikor érünk haza, és előre beállítja majd a kívánt hőmérsékletet. A felhasználó az energiafogyasztását úgy is vezérelheti, hogy csak a maga által előállított áramot használja, és önellátóvá válik az energia tekintetében.

„A digitalizálás, a dolgok internete és a mesterséges intelligencia új lehetőségeket teremtenek, hogy ügyfeleinknek újfajta kényelmet kínálhassunk. A Microsofttal való együttműködésnek köszönhetően az intelligens otthon szegmensében érezhető haladást érünk el” – hangsúlyozta Karsten Wildberger, az E.ON igazgatósági tagja, majd így folytatta: „Olyan megoldást mutatunk be, amely az otthoni energiagazdálkodás valamennyi szempontját új szintre emeli. Megoldásunk a legújabb technikán alapul, és azt a jövőben is folyamatosan továbbfejlesztjük majd.”

Galen Hunt, a Microsoft Azure Sphere kiemelt mérnöke és ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Az E.ON erőteljes jövőképpel lép a piacra annak érdekében, hogy a világunkat jobb hellyé tegye, és az energiagazdálkodást biztosan működő készülékeken és felhő alapú infrastruktúrákat használva tegye lehetővé. Az E.ON ennek során tudatosan épít a kiemelt biztonságú végfelhasználói eszközökre, hogy ügyfelei bizalmát elnyerje és megtartsa. Együttműködésünk ahhoz járul hozzá, hogy az E.ON új Home Energy Management megoldása a legmagasabb biztonsági szabványoknak is megfeleljen.”

Az E.ON termékével egy olyan piacra lép, amelynek erőteljes növekedést jósolnak. Ma Európában évente 40 ezer okosotthon rendszert értékesítenek. Egy, az E.ON rendelkezésére álló tanulmány szerint a piaci volumen 3 éven belül 200 ezer egységre nő. Az elektromos mobilitás erőteljes növekedésével még szélesebb körű elterjedés várható.
(BrandTrend)