Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

ODEA címmel Bánkuti Anna – ANZU, Dagmar Gerke, Kocsor Eszter Sára és Németh Orsolya, négy, különböző stílusban alkotó, fiatal ékszertervező tehetség mutatkozik be az Eventuell Galériában 2018. április 19–22. között. A megnyitó alkalmával a művészek maguk mutatják be munkáikat, majd a következő négy napon az ékszertervezők – más-más napokon – személyesen várják az érdeklődőket.

636_Anzu Männershooting2509

A kiállítást a galéria alapítói, Szigeti Szilvia textildizájner és Radnóti Tamás belsőépítész a korábbi, szintén fiatal ékszertervezőket bemutató, Encounters sorozat folytatásaként, illetve az általuk szervezett, az Új Budapest Galériában 2018. június 14-augusztus 26. között megvalósuló, 11 ország dizájnereit bemutató Határtalan Design kiállítás beharangozó eseményeként rendezik meg. A Határtalan Design kiállításon bútor-, textil- és tárgytervezők alkotásain kívül idén tárgyfotósok és ékszertervezők munkáit láthatja a közönség. 

anzu ekszer1

Bánkuti Anna

Az ANZU ékszerek a grafika és az ékszerdizájn különleges ötvözetét jelenítik meg. A könnyed vonalakkal, mégis részletgazdagon, kézzel megrajzolt motívumokat a művész egyenként foglalja ezüstbe, így kap minden darab a készítő akaratából klasszikus vagy játékos, férfiasan karakteres vagy nőiesen lágy formát. Az ezüst nemes, ám lefegyverző szerénysége, a formák változatossága és a motívumok egyedisége lehetővé teszi, hogy minden napszakban alkalomhoz illő ékszerrel hódítson viselője.

Anna, az ANZU márkanév mögött álló fiatal tervező, 2015-ban szerzett diplomát festő- és szobrászművészként a stuttgarti Művészeti Akadémián, majd a pforzheimi Design Egyetem ékszerész karán képezte magát tovább. Jelenleg önálló ékszerkészítőként dolgozik Stuttgartban.

Dagmar Gerke

A „változás” fogalmát tárgyiasítja annak a pillanatnak a megragadásával és ezüstbe öntésével, amikor a forró, folyékony viasz jeges vízbe kerülve megdermed. Bizarr organikus formái arra csábítanak, hogy megérintsük őket, s ekkor meglepetéssel vesszük tudomásul, hogy a könnyűnek tetsző kisebb darabok meglepően nehezek, míg a súlyosnak tűnő formák egészen könnyűek. Felületük finom hálózatával az extravagáns formák felfűzve, ékszerré változtatva a legkülönbözőbb asszociációkat váltják ki a nézőkből. Ki-ki a maga képzeletvilágának megfelelően felhőre, vulkánra, korallra, gyökerekre gondolva viselheti őket.

Dagmar a pforzheimi ékszer- és órakészítő szakiskola után, 2015-ben kezdte meg tanulmányait Hildesheim alkalmazott tudományokat és művészetet oktató főiskoláján (Hochschule für angewandte Wissenschaft und Kunst).

Kocsor Eszter Sára

Tükörrel, a tükröződéssel kívánja eltúlozni, megsokszorozni a kövek szépségét, valóságos droghatásra törekszik. Olyan ékszer elkészítését kísérli meg újra és újra, amelyről nem tudjuk levenni a szemünket, ami az emberi test mozgásával folyton változó, értékes, érdekes képet ad nyújt a szemlélő számára. Eszter korán, 15 évesen kezdett ékszereket tervezni, azóta állítja, akkor él igazán, amikor egy tárgyon keresztül átadhatja a világnak a gondolatait.

Eszter 2014 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves, ékszertervező hallgatója. Egy évig tanult Németországban, a HAWK Művészeti Főiskolán (Hochschule für angewandte Wissenschaft und Kunst), ahol Georg Dobler volt a mestere.

Németh Orsolya

Építőmérnökként diplomázott, mely tény alapvetően befolyásolja alkotói munkásságát is. Fémműves tanulmányait követően NoomArt néven ékszertervező műhelyt alapított Budapesten. Nagy hangsúlyt fektet a tervezésre, az egyszerű formákra való törekvésnek köszönhetően munkái tükrözik a mérnöki megközelítést. Kísérletezik az anyagokkal, módszerekkel és koncepciókkal, mindig valami újat, korábban ismeretlent keres. A legmodernebb technológiák mellett előszeretettel alkalmaz olyan tradicionális technikákat, mint például a hagyományos eljáráson alapuló, japán felületdíszítés, a ’Nunome Zogan’. Különösen izgalmasnak tartja az évszázados tudás és a modern design közti ellentétet. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója.
(BrandTrend)