Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

“Sosem jártam még autista otthonban. Rajzfoglalkozáson sem. Sose kukkantottam be idegenek táskáiba. Az autista otthon messze van a várostól. Miskolcon például fent a Vargahegyen. Mások privátszférájába betolakodni meg egyszerűen bunkóság. A táskák márpedig vitathatatlanul intim teret jelentenek. Ilyenek járnak a fejemben. Aztán egyszer csak egy összetett világ tárul elém. Furcsa szabályokkal, személyes holmikkal, emlékekkel, használati tárgyakkal. Úgynevezett mindennapok és azok tárgyai. Ezer színben pompázó figurák, kacskaringók, egyenesek töltik meg élettel e világot. De mégis hol vagyok? Mi ez a világ? Hirtelen beavatottnak érzem magam. Beengedtek engem is valahová, ahová korábban sosem.”

muskinn1

A müskinn és az Autistic Art Alapítvány együttműködésével egy olyan táskakollekció született, amelyben feltárul a Miskolci Autista Otthon rajzcsoportjának képi világa. A táskák kívülről letisztult, egyszerű darabok, a különleges világ belülről ismerhető meg. Akárcsak egy autista otthon és az ott élők művészeti világa.

muskinn3

A táskák vonalain fellelhetők azok a sajátosságok, melyeket a tervezők az autista fiatalok rajzolási technikáiból tanultak meg és vettek át. A tárgyak formáinak tervei egyetlen nekifutással készültek, akárcsak a fiatalok rajzai, melyekben nincs óvatosság és nincsenek hibák sem. A rajzolás mozzanata van csupán, ami visszavonhatatlanul, végérvényesen nyomot hagy a papíron. A táskák külső felületén megjelenő díszítések – amelyek minden táska esetében bár hasonló karakterrel bírnak, mégis különböznek – is felszabadult, véletlenszerű, magabiztos rajzok alapján születtek.

muskinn6

Tarr Hajnalka – a rajzfoglalkozások alapítója – néhány évvel ezelőtt a miskolci rajzcsoport tagjainak módszereiről, technikáiról és alkotásairól készített egy leírást. A táskák mellett található kommentárok ezekből a szövegekből vett idézetek.
(BrandTrend)