Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

A Várfok Galéria következő kiállítása Szirtes János, Legújabb és régebbi képek című tárlata lesz, mely március 23-án nyílik. A rendkívül sokoldalú művész alkotásaiból rendezett tárlat ezúttal Szirtes festészeti munkásságára koncentrál: az életmű korábbi szakaszaiból válogatott képek mellett a művész legújabb sokdarabos kompozíciói is bemutatásra kerül.

szirtes

Szirtes János a pozsonyi és budapesti művészeti főiskolán végzett akadémikus tanulmányai mellett a kor alternatív-informális művészeti műhelyeinek, például az Indigo-csoportnak is tagja volt. A Csoport inderdiszciplináris gondolkodásmódja azóta is meghatározó jellemzője Szirtes munkásságának. A magát „absztrakt festőnek és realista performernek” valló művész számára a festészet maga is egy gesztus, ami – ha nem is performansz, de – mindenképpen akció, mely felfogás képein szinte kézzelfogható. Az eltérő műfajokból érkező inspiráció Szirtes munkafolyamatán belül nem csupán a különböző médiumok és technikák alkalmazásában jelenik meg, hanem akár egy kétdimenziós festményén is megfigyelhető. Képi alkotásai egy mozgásban megragadott esemény lenyomatai, a művészi akció képben rögzítve.

A Várfok Project Room következő kiállítója Dobokay Máté, Festői absztrakció után című tárlata kerül megrendezésre. A fiatal művész kiállítása, akinek munkái a fotó és a festészet határmezsgyéjén helyezkednek el, egyúttal az idén első alkalommal megrendezett Budapest Photo Festival egyik színteréül is szolgál.

dobokay

Dobokay Máté a Kaposvári Egyetem Fotográfia szakán végzett. Alkotói munkásságában a fotográfiához fűzött, kötött elképzeléseinket próbálja kitágítani a fotográfia és a festészet közötti határok elmosásával. A fotográfia médiumát olyan nyitottsággal kezeli, mely feloldja a klasszikus fotográfiai képalkotás ideái alól, és egy kísérleti, absztrakt irányba tereli azt. Ennek megfelelően egyes műveit a fényképkészítéshez szükséges nyersanyagok felhasználásával alkotja exponálás és a fényképezőgép tényleges elkattintása nélkül. Ezzel azon elméletét igyekszik kifejezésre juttatni, mely szerint a fotográfia nem csupán technikai médium, hanem a festészettel egyenrangú képzőművészeti műfaj, ahol a fény használható ecsetként.

Munkáival már sokak figyelmét felkeltette, így többek között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vezetőségi tagja, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja és a Labor Galéria bizottságában is részt vesz. 2014-ben részt vett az OFF_FESTIVAL Bratislava fődíjas csoportos kiállításán és jelölték a rangos Prix Lucien Hervé et Rodolf Hervé díjra. A következő esztendőben legfiatalabbként lett elődöntős a Leopold Bloom Awardon. Számos egyéb külföldi és hazai megjelenés mellett 2016-ban részt vett az „Impact: Abstraction & Experiment in Hungarian Photography” című New York-i kiállításon.

A látogatók a kiállítást 2017. március 24. és április 22. között tekinthetik meg a Várfok Project Roomban.
(BrandTrend)