Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

A Várfok Galéria terében 2016 decemberétől ismét a fotográfiáé a főszerep, Czigány Ákos Földek című kiállításának köszönhetően. Czigány Ákos a magyar kortárs fotográfiai színtér meghatározó alakja, 2014 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja. A Várfok Project Roomban 2014-ben megrendezett kisebb lélegzetvételű bemutatkozás után a látogatók ez alkalommal a Várfok Galéria nagy terét betöltő, monumentális tárlatra számíthatnak, mely Czigány több, túlnyomórészt új sorozatát felvonultatja.

czigany
Czigány Ákos művészetének alappilléreit a magyar konstruktivista hagyományok, a Bauhaus térélménye és a konceptualizmus szellemi háttere adják. A kiállításon a művész több sorozata kerül bemutatásra, melyek nézzenek bár az ég, a föld vagy a láthatár felé, ugyanazt a témát, az ember földi jelenlétét járják körül az építészeti lábnyomokat követve.

Korábbi fotósorozataiban, mint az Egek: hommage à Hiroshi Sugimoto (2010-), Otthonok (2013-) és Földek (2005-), egy függőleges beállítást vesz alapul ahhoz, hogy megragadja az ég és a föld közötti tér egzisztenciális feszültségét. Legújabb, Gazdaság címet viselő ciklusában Czigány tekintete a horizontvonalra vetül, pontosabban a rajta elhelyezkedő, hosszan elnyúló gazdasági épületekre. Ezek az építmények mesterséges választóvonalat jelentenek ég és föld között. Határjelenségek, melyek egyszerre tartoznak a természethez és a kultúrához, haszonelvűek, de ugyanakkor szimbolikusnak is tekinthetők. Czigány fotográfiáin monumentális land art projektekké minősülnek át és számos kérdést vetnek fel az ember térélményével és térhasználatával kapcsolatban.

peschek

A Várfok Project Room következő kiállításán, Christiane Peschek osztrák fotográfus installatív fotóművészeti projektjét tekinthetik meg a látogatók. A művészeti tanulmányait Bécsben végző, és jelenleg is az osztrák fővárosban élő és alkotó Peschek Európa-szerte számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt Dublintól Lisszabonon keresztül Athénig, valamint 2014-ben munkái a Chimera Art Award válogatásába is bekerültek.

A magyar közönségnek is volt már lehetősége megismerkedni Peschek művészetével: első budapesti bemutatkozására 2012-ben került sor Szakasz című kiállításával a Várfok Project Roomban. A kiállítás akkor és most is regensburgi partnergalériánk, a Galerie Isabelle Lesmeister együttműködésének köszönhetően valósult meg.

A közönség ezúttal Peschek Néma csendben tűntél el címet viselő műtárgy-együtteséből láthat egy, kifejezetten a Várfok Project Room kiállítóterére komponált válogatást, melyben a fotográfiákat rövid szövegek egészítik ki. A kiállítás központi motívuma az erdő, amely – a művész saját bevallása szerint – a két szerelmes között létrejövő, konstruált emocionális tér metaforájaként értelmezhető. A műveket összekapcsoló kérdéskör maga a szerelmi kapcsolat, az egyes műveken annak különböző fázisai és lehetőségei kerülnek megidézésre.
(BrandTrend)