Kategória: Dizájn és innováció és Képes hír.

Admin kategória: Képes hír.

Ur Eleonóra és Rozsnyay Béla május 28-án közös kiállításra invitálnak a szentendrei Dumtsa korzó legfiatalabb galériájába.

Ur Eleonóra szentendrei batikfestő eredeti helyszínen, autentikus mesterektől tanulta az indonéz batiktechnikát, melyet hazánkban gyakorlatilag egyedül űz és tanít. Évek óta járja a világ egzotikus tájait, hogy felkeresse a forró viasszal és növényi festékekkel textilre festő kézműveseket, akiktől e bonyolult és időigényes folyamat titkait ellesi, majd szentendrei galériájában a közönség elé tárja. „Aki már ismeri művészetem és látta képeimet, tudja rólam, hogy munkáimat nagyban inspirálja a természet. Hálás vagyok a sorsnak, hogy az utóbbi években családommal hihetetlenül szép tájakat ismerhettem meg, melyek emlékei rendre visszaköszönnek batikképeimben.”

europa_ur

Képein távoli kultúrák szín-és formavilágát, az azték és indonéz mondavilág, népművészet jeleneteit, vagy a bebarangolt egzotikus tájak lenyomatát örökíti meg. Munkáira a budapesti Indonéz Köztársaság Nagykövetsége is felfigyelt, rendszeresen hívják kiállításaikra, batikbemutatóikra.

Rozsnyay Béla erdélyi magyar képzőművész 14 évet élt Dániában és Máltán, majd 2002 óta Budapesten alkot. 1980 óta láthatók ékszer- és szoborkiállításai szerte a világban: Marosvásárhelytől New Yorkig, Bécstől Londonig, Kanadán át Máltáig és több skandináv országban. Ékszerei és szobrai számos nemzetközi képzőművészeti verseny első helyezését nyerték el.

rozsnyay ekszer

Alkotásai készítésénél gyakran alkalmazza a viaszveszejtéses öntési eljárást, míg acél alkotásai hegesztéssel készülnek. „Ékszereim néha részét képezik a szobroknak, vagy ők maguk is viselhető szobrocskák. Ennél a műfajnál számomra fontos a viselhetőség, a funkció, hiszen ez alkalommal a talapzat maga az emberi test. Alkotásaim anyaga acél, ezüst, bronz, kő, különböző féldrágakövek, trópusi fák. Szeretek kísérletezni anyagokkal, felületekkel. A mozgás, a dinamika visszatérő elem alkotásaimban. Időtlenségre törekszem és összhangra a természettel. Nem másolom a természetet, de ragaszkodom a vele való rokonsághoz.”

rozsnyay ur

A két művész nagy izgalommal, hetek óta készül a „Természet ölelésében” című tárlatra, ahol a megnyitón a batikfestmények mellett zenélő szobrok és izgalmas ékszerek is várják a közönséget. Mindegyik alkotás egyszeri és megismételhetetlen, akár a természet kincsei, melyek inspirálták születésüket.

Helyszín: Ur Eleonóra Batik Galéria, Szentendre

Időpont: 2o16. május 28. 17h.
(BrandTrend)