Kategória: Dizájn és innováció és Hír.

Az „Internet of Things” (IoT – „Dolgok Internete”) nyújtotta technológiákkal nem csak kockázataik és kárigényeik számát tudják csökkenteni, hanem jóval hatékonyabbá tehetik egyebek közt a termékfejlesztést, a marketinget, az ügyfélkapcsolat-tartást és az értékesítést. A gyakorlati alkalmazás azonban még tartogat kihívásokat.

A mindennapos életvitelhez kapcsolódó technológiai szolgáltatásokban napról-napra gyorsul a fejlesztések üteme. Az új eszközök és a vezeték nélküli IoT-rendszerek széles körű felhasználási módjai kézenfekvő lehetőséget kínálnak arra, hogy biztosítói termékekkel kössék össze őket, az innováció ütemének folyamatos gyorsulása miatt azonban a biztosítótársaságoknak dinamikus és rugalmas stratégiát kell alkalmazniuk, ha naprakészek akarnak maradni, ha meg akarják érteni az ügyfeleik és a partnereik igényeit.

A telekommunikációs és informatikai fejlesztések fúziója, vagyis a telematika felhasználása a biztosítási ágazatban rendkívül sokrétű lehet: a gépjárműbiztosítás terén az autóvezetői szokások felmérése, az élet- és egészségbiztosításnál a folyamatos orvosi felügyelet, míg a lakásbiztosítások körében a háztartási berendezések (pl. füstjelzők, szén-monoxid detektorok) felügyelete nemcsak a kockázatok és a visszaélések csökkentését, hanem balesetek és tragédiák megelőzését is lehetővé teszi.

Szép Péter, a Deloitte Pénzintézeti szektorának partnere elmondta: „A biztosítók valós idejű adatok birtokában nem csak kockázataikat csökkenthetik, hanem személyre is szabhatják termékeiket, reálissá tehetik az árazást és a lehetséges kedvezményeket, egyben megelőzhetik a kárigényekre irányuló csalásokat. A telematikával ezen túl azonosíthatók olyan gépjárművezetői szokások, amelyek más szokásoknál kockázatosabbnak minősülnek. A vezetési szokások és a káresetekre vonatkozó, már meglévő adatok összevetésével a különböző típusú gépjárművezetők esetében pontosabban meghatározhatók a várható káresetek.”

Az IoT-értéklánc terén drasztikus, exponenciális növekedés várható: a Deloitte 2016-ban 40%-os növekedést prognosztizál (70-ről 98 milliárd dollárra), 2020-ra a forgalom viszont akár a 19-szeresére is nőhet, így az 1.900 milliárd dollárt is elérheti. Az IoT-rendszerek várhatóan túlnyomórészt a vállalati szektorban terjednek majd el, annak ellenére – miként ez a Deloitte 2015-ös Technológiai, Média és Telekommunikációs Előrejelzéséből is kiderült –, hogy a média eddig elsősorban az egyéni fogyasztókat célozta meg üzeneteivel, például azzal, hogy távolról is irányíthatják otthoni világításukat, vagy háztartási berendezéseiket.

Ezzel szemben ma már a cégvezetők 75 százaléka állítja, hogy vállalkozásaik valamilyen formában már kipróbáltak, illetve jelenleg is alkalmaznak IoT-eszközöket. A kontextus-tudatos okos mobileszközök által kínált funkciók segítségével a cégek jobban fel tudják térképezni, hogy miként szerezhetnek új ügyfeleket, milyen régóta van meg egy adott ügyfél vagy termék, illetve mekkora árbevételt és nyereséget sikerült elérni ez idő alatt az adott ügyfél és termék tekintetében.

A telematikai eszközök korábban elképzelhetetlen lehetőséget biztosítanak az ügyfelekkel való személyes kapcsolat kialakítására is: a biztosítók az ügyfélviselkedés változásainak követésével könnyebbé tehetik termékeik tesztelését, megnövelhetik keresztértékesítési potenciáljukat, illetve sokszorozhatják az ügyfélszolgálat és a kárrendezés hatékonyságát. Nem utolsósorban pedig valós idejű ajánlatokat kínálhatnak mobil értékesítési csatornáikon.

Az ügyfél-információk produktív felhasználása egyelőre kihívást jelent, a felhasználási korlátok még mindig jelentősek. A biztosítóknak hatalmas mennyiségű valós idejű adatot kell rögzíteniük és elemezniük, továbbá az esetlegesen felmerülő szabályozói akadályokat, adatvédelmi és biztonsági aggodalmakat is fel kell oldaniuk. Ám nem célravezető tervezés nélkül rögtön valamilyen kifinomult adatelemzési megoldást megvalósítani.

Az értékteremtés alapja a kockázatok feltérképezése, ezt követheti első lépésként az adatokból kinyerhető információk felhasználása, majd fokozatosan az egyre kifinomultabb rendszerek kialakítása. A precíziós árképzés alkalmazása például épp egy olyan, az ügyfelek megszerzésére és megtartására irányuló módszer, amelyen hosszú távon csak kevés biztosító nyerhet.

Az autódiagnosztikai megoldások terén is korszakváltást jósol a Deloitte: az effajta eszközöket alkalmazó szolgáltatók egyre inkább át fognak térni az okostelefonos alkalmazásokra, amely kiváló alkalom lehet az új piaci belépőknek arra, hogy azonos feltételek mellett versenyezhessenek a használatalapú biztosítások piacán. A jövő ügyfelei ugyanis olyan autóbiztosítást fognak választani, amellyel több szolgáltatást tudnak egyszerre elérni.

„Az autódiagnosztikai rendszerek költségei miatt a technológiát korán alkalmazóknak a vezetési szokások és a kockázatok elemzése mellett a költséghatékonyságra is figyelniük kellett. Mobilapplikációk esetén azonban ez kisebb terhet jelent, így nem elég, ha olyan kockázatértékelési algoritmusokra hagyatkozunk, amelyek pillanatnyi adatokon alapulnak, mivel a vezetési szokások idővel megváltoztathatók, különösen akkor, ha ebben érdekeltté tesszük az ügyfelet is. Az algoritmusok kidolgozásánál ezt a lehetőséget mindenképpen figyelembe kell venni” – fűzte hozzá Szép Péter.
(BrandTrend)