Kategória: Dizájn és innováció.

A Little Sun vállalkozást a nemzetközi szinten elismert művész, Olafur Eliasson és Frederik Ottesen mérnök alapították. Mindketten jelentős tapasztalatokkal rendelkeznek a fenntartható világítástechnikai megoldások terén, amelyekkel elkötelezetten támogatják a leszakadó afrikai térségek lakóit. A VELUX Cégcsoport éppen ezért a Little Sun-t kérte fel partnernek új kezdeményezéséhez.

A két vállalat együtt hirdette meg nemzetközi dizájn pályázatát, Natural Light néven. A kiírás dizájner hallgatókat hív világszerte, hogy tervezzenek egyedi, napelemmel működő lámpákat. A nyertes pályaműből 29.000 darabot legyárt a VELUX Cégcsoport, és a Little Sun olyan afrikai térségekben értékesíti majd őket elérhető áron, ahol az embereknek nélkülözniük kell az elektromos áramot, vagy egyészségre ártalmas világítóeszközöket használnak.

„A dizájn szakos hallgatók a Natural Light pályázattal egyedülálló lehetőséget kapnak, hiszen az ötletből most kézzel fogható termék válhat. A nyertes tervezők számára fantasztikus nemzetközi bemutatkozási lehetőség. A legfontosabb mégis az, hogy fenntartható módon segíthetnek fényt juttatni azokba az otthonokba, ahol eddig csak a füstölgő petróleum-lámpák jelentették az egyetlen megoldást – ha ezt egyáltalán az ott lakók megengedhetik maguknak” – mondta el Michael K. Rasmussen, a VELUX Cégcsoport marketing igazgatója.

A hallgatók feladata igen összetett. Ahhoz, hogy a lámpa valóban megfizethető legyen a legszegényebb országokban is, a gyártási költsége nem haladhatja meg a darabonkénti 4 eurót, és a könnyű szállíthatóság érdekében a súlya nem lehet több 300 grammnál.

A nemzetközi szinten elismert formatervezőkből, művészekből és szakemberekből álló zsűri 2015 márciusában bírálja el a pályaműveket. A nyertes tervet 2015 májusában hirdetik ki.

A pályázat menete:

– A regisztráció 2014. november 3-án indult, és a jelentkezők 2015. március 15-ig nyújthatják be a tervüket.
– A regisztráció és a pályázat menetéről a www.naturallight.org weboldalon kaphatnak részletes tájékoztatást az érdeklődők.

Capture the Sun! – Örökítsd meg a Napot!

A VELUX Cégcsoport és a Little Sun a Natural Light versennyel párhuzamosan nemzetközi fotópályázatot is hirdetett, amelyen bárki részt vehet. A két vállalat olyan alkotásokat vár, amelyeken a résztvevők a napfényt kreatív módon mutatják be; legyen szó egy tengerparti sétáról, vagy a harmatos falevek csillogásáról. A „Capture the Sun!” pályázaton részt vevőknek csupán egy fotót kell feltölteniük a www.naturallight.org oldalra. A 2015. március 15-ig havonta legtöbb szavazatot kapott három fotó készítője egy Little Sun napenergiával működő lámpával, valamint ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.
(BrandTrend)