Kategória: Dizájn és innováció.

2015. január 6-9. között Las Vegasban rendezik meg a fogyasztói technológiai szektor legrangosabb iparági kiállítását a Nemzetközi CES-t. A digitális gigafesztiválon több mint 191 ezer négyzetméternyi területen 20 ezer új technológiai termék debütál a nagyközönség előtt. A tech show-ra több mint 160.000 látogatót várnak a szervezők. A CES külön kiállítóteret szentel a 25 legmeghatározóbb technológiai szegmensnek, így többek között saját techzónát kapnak az intelligens járművek, a 3D nyomtatás, a kiberbiztonság, a startupok, a fitnesz tech, a szenzorok, az okosotthonok, az okosórák, vagy a viselhető eszközök. A kiállítás kiemelten fókuszál a robottechnológia és a drónok óriásléptű fejlődést mutató területére.

A robottechnológia kilépett a sci-fi írók által kreált fantasy-térből, a mobil- és okoseszközök forradalmának köszönhetően a különböző funkciókat kiszolgáló robotok és droidok már mindannyiunk ajtaján kopogtatnak. A humanoid szórakoztatóelektronikai eszközöktől a robotizált takarító gépekig, a robottechnológia sok egyéb terület mellett forradalmasíthatja a világgal való interakciót, vagy éppen egészségi állapotunk és környezetünk monitorozását. A CES 18 innovatív robottechnológiai céget vonultat fel, melyek bemutatják az intelligens, önműködő, felhőbe kapcsolt és mobil eszközzel irányítható gépek teljes spektrumát.

hangulatkep_CES_2014

„A robottechnológia területén robbanásszerű fejlődés zajlik, a robotok forradalmasítják a tanulást, az üzleti életet, egészségi állapotunk monitorozását, vagy például a háztartásvezetést, köszönhetően annak, hogy a gépek olyan tevékenységeket is képesek elvégezni, amiket az ember nem” – fogalmazott Karen Chupka, a Nemzetközi CES szenior alelnöke.

A CES-t szervező CEA (Fogyasztói Elektronikai Szövetség) kutatása szerint a hétköznapi használatra gyártott drónok piaca 2015-ben megközelíti majd a 400.000 értékesített eszközt, ami 130 millió dolláros árbevételt és 55%-os növekedést jelent 2014-hez képest. Öt éven belül pedig a civil felhasználású drónok piacának volumene könnyen meghaladhatja az 1 milliárd dollárt is.

„A drónokat és a pilóta nélküli rendszereket számos területen hasznosítják már ma is a sportesemények légi közvetítésétől, ingatlanok bemutatásán át, a természeti katasztrófák helyszínein dolgozó kereső- és mentő csapatok munkájának aktív segítéséig” – fűzte hozzá Karen Chupka.

A drónok 2015-ben először kapnak saját kiállítóteret a CES keretén belül, melynek köszönhetően a szektor vezető vállalatai mutatják be legújabb fejlesztéseiket.
(BrandTrend)