Kategória: Dizájn és innováció.

Az Intel Stephen Hawking professzorral közösen bemutatta új, a professzor által évtizedek óta használt rendszernél sokkal korszerűbb kommunikációs platformját, hozzásegítve a neves professzort ahhoz, hogy a külvilággal könnyebben és hatékonyabban tudjon kommunikálni. A személyre szabható platform jövő év januárjától a kutatók és a technológiai világ számára is nyílt és hozzáférhető lesz.

Az Intel kifejezetten Hawking professzor igényeit figyelembe véve fejlesztette ki a kommunikációs megoldást ACAT néven (Assistive Context Aware Toolkit), mely nem csupán a professzor külvilággal való kommunikációját segíti, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a jövőben más motoros idegrendszeri betegséggel és bénultsággal küzdő beteg számára is megoldást nyújtson a modern és személyre szabható platform által.

Hawking professzor motoros idegrendszeri betegséggel, amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) küzd, ami az évek során súlyosbodott. Jelenleg szinte teljesen mozgásképtelen, és csak a technológia segítségével tud kommunikálni. „Az orvostudomány nem volt képes rajtam segíteni, így a technológia volt az, amire támaszkodni tudtam a mindennapi kommunikáció során, és ami segített abban, hogy élni tudjam az életem,” – mondta Hawking. „Az Intel immár húsz éve támogat abban, hogy nap mint nap azt csinálhassam, amit szeretek. Ennek az új technológiának a kifejlesztése hozzájárulhat más mozgássérült emberek életminőségének javításához az egész világon. Az emberek közötti kommunikáció és interakció szempontjából élenjáró az Intel fejlesztése, hiszen képes arra, hogy a betegséggel küzdők számára a korábbi kommunikációs határokat lebontsa.”

Az Intel Labs különböző tudományos területeken dolgozó kutatói az elmúlt három évben Hawking professzor bevonásával azon dolgoztak, hogy az eddig használt kommunikációs rendszerét egy modern technológiai megoldásra cseréljék. A professzor a teljes tervezési folyamatban részt vett, és állandó visszajelzésekkel segítette a kutatók munkáját.

„Hawking professzor évtizedeken keresztül a technológiát egyedi módon használta arra, hogy a külvilággal kommunikálni tudjon, de ez a technológia mára igencsak elavult. Ahhoz hasonlítható, mintha a mai modern internetes alkalmazásokat és weboldalakat egy olyan számítógépen keresztül szeretnénk használni, amihez nincsen billentyűzet vagy egér” – mondta Wen-Hann Wang, az Intel alelnöke és az Intel Labs ügyvezetője. „A professzorral közösen kifejlesztett megoldás biztosítja a professzor számára azt, hogy önállóságát megőrizze. Egyben ez a megoldás más betegek számára is nagyobb önállóságot adhat” – tette hozzá.

Az Intel által kifejlesztett szoftveres felhasználói felület biztosítja, hogy a régebbi és modern technológiai megoldások egymással és egymás mellett hatékonyan tudjanak működni. Az eredmény: az új technológia segítségével Hawking kétszer olyan gyorsan tud gépelni és tízszer olyan gyorsan tud elvégezni más feladatokat, például egyszerűbben, pontosabban és gyorsabban tud böngészni, szöveget szerkeszteni, az interneten navigálni, emaileket és dokumentumokat kezelni vagy feladatok közötti váltani.

Hawking kommunikációját egy arcára rögzített szenzor segíti, mely a szemüvegén rögzített infravörös kapcsolóval van összeköttetésben, és a professzort a gépelésben segíti. A SwiftKey nyelvi szoftverekkel foglalkozó vállalat az eddig használt és az új szoftverek integrálásával lehetővé tette, hogy a Hawking által használt kommunikációs rendszer megjósolja a professzor által gépelni kívánt karaktereket és szavakat, így kevesebb, mint 20%-nyi szöveget kell csupán a professzornak legépelnie. Ezt követően a begépelt információ eljut az eddig is használt beszéd szintetizátorhoz, ami hozzásegíti a professzort ahhoz, hogy a Windowst futtató Lenovo laptopján keresztül beszélni tudjon a környezetével.

Korábban egy webes keresés több lépésből álló vesződséggel járt, hiszen ki kellett lépni a kommunikációs ablakból, egérrel kellett megnyitni a böngészőt, majd az egeret a keresősávba irányítani, végezetül pedig begépelni a kívánt szöveget. Az új kommunikációs rendszer ezt a folyamatot sokkal rövidebbé és egyszerűbbé teszi.

A világon több mint három millióan szenvednek motoros idegrendszeri betegségben, mely olyan akaratlagosan mozgatható izmokat érint, melyek a beszédért, járásért, nyelésért és egyéb általános mozgásért felelnek. A betegség fokozatos leépüléssel jár és végzetes.

Az új kommunikációs rendszer londoni sajtóbemutatóján Lama Nachman az Intel Labs-től arról beszélt, hogy Hawking professzor és az Intel együttműködése milyen inspirációval szolgálhat a kutatók számára: „A mozgássérültek számára kifejlesztett új megoldások a jövő technológiájának kísérleti terepét jelentik. A kommunikációtól kezdve a genetikai kutatásokig olyan új lehetőségek nyílnak meg, melyeket elképzelni sem tudunk még.”

Az Intel által kifejlesztett új platform személyre szabható és más betegek igényeire alakítható. A modern szoftveres felületet a kutatók továbbfejleszthetik, és olyan kommunikációs megoldásokat alakíthatnak ki, melyeket érintés, szemmozgás, a szemöldök mozgatása illetve egyéb motoros információk irányítanak.

A platform ingyenesen hozzáférhető, így Hawking professzor és az Intel reményei szerint a tudományos és technológiai közösség használni fogja és továbbfejleszti, hogy mások számára is megoldást nyújtson.
(BrandTrend)