Kategória: Dizájn és innováció.

Hat tehetséges fiatal formatervező mutathatja be személyesen is koncepcióját az Electrolux zsűrije előtt a formatervezést tanuló egyetemistáknak és friss diplomásoknak hirdetett Electrolux Design Lab versenyen. A mexikói Leobardo Armenta villámgyors törülköző szárító, a török Fulden Dehneli lótuszvirágra emlékeztető légtisztító, a lengyel Michał Pośpiech toboz formájú, repülő légtisztító, a román Sorina Răsteanu íz-alkotó konyhai készülék, a kínai-brit Pang Wang pedig egy természet inspirálta, virtuális vadászeszköz tervével került be a nemzetközi pályázat legjobbjai közé.

A magyar Kovács Apor PETE néven egy PET palack újrahasznosító eszközt tervezett, amely az üres műanyag flakonokból a felhasználó által megadott fazonban, méretben és színben nyomtatna ruhákat.  Ötletével így nem csak a környezetszennyezés problémájára ad választ, de az emberek azon igényére is, hogy mindig divatosan, alkalomhoz illően öltözhessenek.

„Az idei évben az egészséges otthonok megteremtése témakörben vártunk formatervezési ötleteket a fiatal designerektől. A beérkezett 1700 nevezés közül végül hat versenyző jutott be a döntőbe, akik, legyen szó akár az egészségesebb étkezésről vagy a fenntarthatóbb életmódról, igazán innovatív és eredeti ötletekkel válaszoltak arra a kérdésre, hogyan fogunk élni a jövőben” – mondta el a döntősök bejelentése kapcsán Lars Erikson, az Electrolux formatervezési igazgatója és a Design Lab verseny zsűrijének elnöke.

Lars Erikson mellett a H&M kreatív tanácsadója, Margareta van den Bosch és a Svéd Ipari Formatervezési Alapítvány ügyvezető igazgatója, Robin Edman alkotja a 2014-es verseny zsűrijét. Ők hárman döntőnek arról, hogy a hat döntős versenyző közül ki nyeri meg a 12. Electrolux Design Lab versenyt, és vele együtt az 5000 euró összegű jutalmat és a hat hónapos fizetett gyakornoki állást az Electrolux globális tervezőközpontjában. A második díjazott 3000, a harmadik helyezett 2000 euró összegű jutalmat vehet át.

Az Electrolux Design Lab verseny közönségdíjasa idén az elődöntős versenyzők közül kerül. A közönség október 15-éig szavazhatott a neki legjobban tetsző pályaműre. A legtöbb szavazatot kapott közönségdíjas, akinek kilétét szintén a november 12-ei párizsi döntőn fedi fel a zsűri, 1000 euró összegű jutalomban részesül.
(BrandTrend)