Kategória: Dizájn és innováció.

Lehet-e zenét csiholni egy keresztszemes hímzésből? Szirmay Zsanettnek, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézete hallgatójának sikerült. A Soundweaving Bécsben mutatkozik be önálló kiállításon, szeptember 26. – október 5. között. A MOME Laboratory szervezésében megvalósuló tárlat és installáció a Vienna Design Week része, amelynek Magyarország az idei díszvendége.

A Soundweaving műfaji korlátokat áttörő, integratív szemléletű és egyben kísérleti projekt. Az eredetileg féléves feladatként született koncepció egy ismert folkór-jelenség, a magyar népi kultúra nagy hagyományú hímzései és egy különleges technológiai eljárás: a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszó különleges párosításából született. Szirmay Zsanett a kiválasztott bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi hímzés-motívumokat lézervágott textilekre írta át, amelyek ezt követően a zenedoboz szalagjaiként szolgálnak. A keresztszemes minták így alakulnak dallammá. A Soundweaving új dimenziót ad a tradicionális hímzéseknek, több érzékszervet megmozgatva és interakcióra csábítva a szemlélőt: a kiállításon ugyanis bárki kipróbálhatja a rendszer működését.

Soundweaving

Szirmay Zsanett, aki jelenleg a MOME Textiltervező Tanszékének mesterképzős hallgatója, a Soundweavinggel korábban Magyarországon is feltűnést keltett: a hallgatói munka bekerült a tavalyi év legizgalmasabb hazai designprojektjeit bemutató Magyar Design Évkönyv 2013 című kiadványba is. A továbbfejlesztett egyetemi munkához szakértőként és a hanganyag alkotótársaként csatlakozott Tárkány-Kovács Bálint, Junior Prima Díjas zenész-zeneszerző.

A 2005 óta megrendezett Vienna Design Week mára Ausztria legjelentősebb designfesztiváljává vált. Magyarország idei, díszvendégként való meghívása komoly elismerés a kortárs magyar design felé, amely átfogó kiállításon mutatkozik be ez alkalommal az osztrák közönségnek. A többi hazai vonatkozású program közt szerepel az 1989-es határnyitás előtt tisztelgő esemény, nemzetközi designpiac, magyar témájú Pecha Kucha és több szóló tárlat is.

A MOME Laboratory szervezésében, Halasi Rita Mária kurátori munkájával megvalósuló Soundweaving szeptember 26. – október 5. között látható a Fesztiválközpont épületében (Schwarzenberg-palota, Bécs 3., Schwarzenbergplatz 9.).

Koktél: 2014. szeptember 27. 18 óra.
(BrandTrend)