Kategória: Dizájn és innováció.

A divatot a képzőművészet és a színház elemeivel ötvöző, „divatellenes” tervező első nemzetközi sikereire szintén ebben az évtizedben tett szert. 1988-as berlini kollekciójának letisztult, geometrikus vonalvezetéséről olyan prominens divatlapok is beszámoltak, mint az i-D és a Vogue. A bemutatót Király a „Nyitott kapuk” mottó köré szervezte egy évvel a vasfüggöny leomlása előtt Berlinben, ahova a világ hét vezető avantgárd divattervezője, köztük Vivienne Westwood és Claudia Skoda mellé egyedül őt hívták meg Európa keleti feléről.

Mielőtt a német Stern magazin újságírója 1990-ben a divat pápájának nevezte, Király a mozgó kirakatáról híres belvárosi „punk butikból”, a New Art Stúdióból öltöztette a kor alternatívjait. Xantus János, Bachman Gábor és Bódy Gábor filmjeibe tervezett jelmezeket. Hordhatatlan ruhákról szőtt álmait pedig olyan újhullámos zenekarok kíséretében keltette életre a Petőfi Csarnok színpadán, mint az URH, a Kontroll Csoport és a Sziámi.

Kiraly Tamas es Thomai Ioannidou

A tranzit.hu kiállítása a divattervező tavaly tragikusan megszakadt alkotói pályájának első évtizedébe nyújt betekintést, megteremtve ezzel az idáig feldolgozatlan életmű további elemzésének lehetőségét: a „Nyitott kapuk” jelentésrétegei mentén mutatja be Király Tamás munkásságát a szocialista rendszer felbomlását megelőző években. A kiállító térben az alkotó kulcsfontosságú ruhakölteményei mellett képi és tárgyi dokumentumok elevenítik fel azt az időszakot, amikor a tűrt kategóriába eső művészeti ellenzék még az Andrássy úti Fiatal Művészek Klubjában tömörült, de már senki nem vette zokon, ha valaki a Parlament vörös csillagos kupoláját formázó kalapban fényképezkedett Budapest utcáin.

Kurátorok: Muskovics Gyula, Soós Andrea

Kiállító művészek: Almási Jonathan Csaba, El Kazovszkij, Rodolf Hervé, Kele Judit, Király Tamás, Koppány Gizella, Kozma György, Müller Péter Sziámi, Padi E. Marianna, Szilágyi Lenke, Urbán Tamás, Vécsy Attila

Közreműködők: Artpool Művészetkutató Központ, Bódy Magdi, Csipes Antal, Gémes Dávid, Gyüre Judit, Rodolf Hervé Alapítvány, MaNDA – Magyar Nemzeti Digitális Archívum, Marian Kiss,  MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, El Kazovszkij Alapítvány, Király Dávid, Kováts Nóra, Nádor Katalin, OSA Archívum, Paraszkay György, Parák Andrea, Puskás Andrea Büfé, Claudia Skoda, Spitzer Gyöngyi, Szabó Ildikó, Szatmári Gergely, Eleni Taxidou, Vida Judit, Wahorn András
(BrandTrend)