Kategória: Dizájn és innováció.

A fesztivál ideje alatt a bécsi Museumsquartier elé költözik a híres magyar design vásár, a WAMP is. A központi kiállítás mellett, amely átfogó képet ad a kortárs, magyar designról, Magyarország különböző kategóriákban is képviselteti majd magát, úgymint a „Debüt”, a „Stadtarbeit”, és a „Labor” formátumokban.

A Magyarország-vendégország-program keretében a Collegium Hungaricumban kerül sor a Pecha Kucha Night-ra, amelyen a magyar és osztrák designerek prezentációit hallgathatja meg a közönség. A LOFFICE bécsi irodájában kortárs közép-európai judaika témában lesznek előadások, workshopok és egy kiállítás.

Szervező: Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs
Kurátor: Halasi Rita Mária

Magyarország vendégország programja:

Kep2_Pure Hungarian

Szeptember 26- október 5., 10-20 óráig
Kiállítás
PURE HUNGARIAN – a díszvendég Magyarország, központi kiállítása
Kortárs Design Magyarországról
Festivalzentrale, Palais Schwarzenberg, Wien 3., Schwarzenbergplatz 9

Installáció: sporaarchitects

A Pure Hungarian cím elsősorban azt jelenti, hogy a nagyközönség valódi, hamisítatlan képet kap a kortárs magyar designszcénáról, illetve a 20-as, 30-as éveiben járó magyar designerek törekvéseiről. Ugyanakkor a pure szó ebben az esetben egyrészt esztétikai fogalom, amennyiben letisztultságot, sallangmentességet jelent, másrészt egy tervezői attitűdöt takar, amely világos tervezői gondolatra, minimális beavatkozásra utal, vagyis olyan alkotói gyakorlatra, amely kiérlelt formaadást eredményez.

Minden kiválogatott munka kisszériás vagy egyedi tárgy, de különböző stílust képviselnek. Van köztük unikális kézműves darab, slow design filozófia nyomán született puritanista munka és minimalista luxustárgy is. Van köztük organikus ékszer és hűvösen perfekcionista lámpa, betonból készült kézitáska és hímzett kültéri ülőbútor. De a választott tervezők mindegyike hisz az egyszerűségben és a forma erejében, s ez adja a kiállításhoz szükséges tárgyak közötti kohéziót.

Kep3_SZIRMAY ZSANETT - SOUNDWEAVING

Szeptember 26- október 5., 10-20 óráig
Kiállítás
MOME Laboratory presents:
SZIRMAY ZSANETT – SOUNDWEAVING
Festivalzentrale, Palais Schwarzenberg, Wien 3., Schwarzenbergplatz 9

A MOME-n egyetemi feladatként létrejött Soundweaving egy interdiszciplináris, integratív szemléletű és egyben kísérleti projekt. A Soundweaving projekt lényege a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra átírt, a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes minta és annak hangi leképzése. A zenedoboz szalagjaihoz a keresztszemes mintát maga az alkotó lyukasztotta.  A lyukszalag jelen esetben a kotta. A hímzések a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak, a keresztszemes minták pedig dallammá. A Soundweaving minden érzékszervet egyszerre mozgat meg és interakcióra invitál.

Kep9_Grenze

Október 2., 19 óra (megnyitó, a kiállítás látogatóható december 12-ig)
Kiállítás
Határ: közeledés, találkozás, áttörés.
Osztrák-magyar mindennapok a 80-as években

Galerie UngArt, Collegium Hungaricum Wien, Wien 2., Hollandstraße 4

Kurátor: Valuch Tibor

1989-ben következett be a sorsdöntő fordulat Kelet- és Közép-Európában és ugyanekkor nyílt meg az Ausztriát és Magyarországot elválasztó határsáv. Azonban már a megnyitás előtt élénk viszony alakult ki a két ország között. Ami ma magától értetődő, akkoriban korlátok közé szorítva, külön engedélyekkel válhatott valóra. A határhoz való viszonyunk azóta megváltozott, de mi maradt meg az egykori határokból, milyen mementók hirdetik a múlt eseményeit?
A Collegium Hungaricum Bécsben megrendezett kiállítása, amely a Vienna Design Week keretében nyílik meg, típustárgyak, eredeti dokumentumok, képek, videók, és hanganyagok segítségével mutatja be a két ország hétköznapjait, valamint a kapcsolatot a határ két oldalán a rendszerváltozás körüli időszakban.

Wamp design fair at MuseumsQuartier.

Szeptember 27., 11-19 óra között
WAMP nemzetközi designpiac Bécsben
Vorplatz MuseumsQuartier, Museumsplatz 1, 1070 Wien

A WAMP designpiac a legismertebb prémiumrendezvények egyike Közép Európában. A 2006-os kezdetek óta csak Budapesten jelen lévő designpiac egy nemzetközi hellyé nőtte ki magát. Társas esemény, amely kiemelkedő magyar designereket, művészeket, neves galériákat tár a nagyközönség elé. Kulturális és design fórum, urbánus találkozási pont, ahol nemcsak alkotók, és vásárlók, hanem budapestiek, turisták, kreatív szakemberek, trendszetter fiatalok, bringások és családosok futnak össze. Évente egyszer kinyílik a nagyvilág felé, olyankor egy-egy designnagyhatalom legnevesebb alkotóit és munkáit látja vendégül Budapesten.

Kep5_KoralevicsRita

Október 1-5., 10-20 óráig
Labor beszélgetés: október 3., 17 óra
Labor – work-in-progress
Koralevics Rita
Festivalzentrale, Palais Schwarzenberg, Wien 3., Schwarzenbergplatz 9

Koralevics Rita (1979) grafika szakon végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, jelenleg Budapesten él és dolgozik. Művészi munkásságában a témának megfelelően választ a legkülönbözőbb 2 és 3 dimenziós technikák közül. Kézi és digitális technikákkal dolgozik, mint a szitanyomat, számítógép grafika, tárgyak, fényképészet és animáció. A műszaki fejlődés és az új anyagokkal való kísérletezés új távlatokat nyithat, de a művészeti kifejezés eszköztárát is bővítheti, mindemellett számos ihlet folytonos forrása is.

A munkái személyes benyomásokon és tapasztalatokon alapulnak, kölcsönös összeköttetéseken, behatásokon és a belső emberek közötti feszültségeken. Mindig is vonzották az anyagok és a velük való kísérletezés. Nincsen olyan anyag, mely nem lenne méltó arra, hogy munkáiban használja és az alkotási folyamat egyenrangú a témával.
A művészet és a design határait kutatja. 2012-ben fejlesztette ki a saját építési anyagát, a paper pulp-ot és alapította a saját brandjét, a Paper Up! Collection-t. A kreációi funkcionális tárgyak, melyek kézzel készülnek újrahasznosított papírból.

Kep6_SuszterViktor

Szeptember 26-30., 10-20 óráig
Labor beszélgetés: szeptember 28., 17.30 óra
Labor, Work-in-Progress
Suszter Viktor
Festivalzentrale, Palais Schwarzenberg, Wien 3., Schwarzenbergplatz 9

Suszter Viktor (1966) Kassán (Košice, SK) tanult gépészetet és ipari formatervezést. Jelenleg Budapesten él és dolgozik. Munkáiban a tiszta, ötletes és artikulált formatervezést részesíti előnyben, mely egy átgondolt tipografián alapul. A grafikai munkájában az egyszerű, logikus, érthető és könnyen megismerhető hierarchiákra és olyan tipografiákra összpontosít, melyek intenzív helyi kutatás és fejlesztés eredményei. Minden munkájában mindig így talál válaszokat. Szakemberként dolgozott már magazin és könyv designnal, tipografiával, brandinggel és felhasználói felületekkel, méghozzá olyan megrendelőknek, mint a Tabačka KulturFabrik Košice, Szépművészeti Múzeum (Lead82.com-mal) vagy a Corvinus Egyetem. Pillanatnyilag senior designer a Prezinél.

Kep12_KulturGorilla

Szeptember 26- október 5.
Stadtarbeit
Kultúrgorilla: Guide the diver! Design for dumpster dialogue
GB* 3/11, Fiakerplatz 1, 1030 Wien

A Kultúrgorilla „Guide the diver” projektje magyar designerekkel keres intelligens megoldásokat, amelyben a kidobott, de ehető étel, valamint használható, visszaváltható dolgok könnyen megközelíthetővé vállnak. A cél egy egyszerű jelrendszer, szemétcsomagolás és háztartások tájékoztató anyagának létrehozása, annak érdekében, hogy egy városi környezetben közelebb kerüljünk egymáshoz és a kevésbé szerencséseket figyelembe vegyük. Az együttműködésből eredő design eszközeivel létrehozott eszköztár két egymástól távol és izoláltan létező szociális csoport párbeszédét akarja fejleszteni. A kiállítás ennek a gondolkodási folyamatnak ötleteit, tárgyait és megközelítését mutatja be.

Kep13_PechaKuchaNight

Szeptember 30., 20:20 óra (kapunyitás: 19:30 óra)
Előadások
Pecha Kucha Night
Balassi Institut – Collegium Hungaricum Wien, Hollandstrasse 4, 1020 Wien

A Pecha Kucha Night keretein belül építészek, designerek és művészek bemutathatják a munkájukat. Lehet ez egy megvalósult épület vagy egy terv, egy berendezési tárgy vagy egy installáció, egy esemény vagy egy kreatív ötlet… bármi, amit megosztana a világgal.
A Pecha Kucha Night ötletgazdája a tokiói székhelyű Klein Dytham architecture. Astrid Klein és Mark Dytham találta ki 2003-ban, hogy legyen egy nyitott fórum, ahol fiatal tervezők találkozhatnak és széles közönség előtt bemutatkozhatnak (és hogy az akkor nyílt tokiói SuperDeluxe kulturális intézménybe minél több látogatót vonzanak).
Mint tudjuk, sok építész kezéhez könnyen odaragad a mikrofon és órákig képes beszélni. Erre a problémára a megoldás kulcsa a Pecha Kucha – amennyire egyszerű, olyan nagyszerű – szabályában van: minden előadó 20 képet vetíthet, mindegyiket 20-20 másodpercig. Tehát minden előadó összesen 6 perc 40 másodperccel gazdálkodhat, utána jön a következő. Ezáltal lényegre törő, pörgős előadásokat láthatunk-hallhatunk, az érdeklődés nem hanyatlik alább, ráadásul több ember juthat szóhoz. A Pecha Kucha Night Vienna idén együttműködik a Design Terminállal és együtt mutatja be Magyarország és Ausztria kiváló designereit.

Kep11_EightDays Design

Szeptember 28., 10-12 óra (előadások)
Szeptember 28. és 29., 12-18 óra (workshop)
Szeptember 29., 18 óra (kiállítás megnyitó, a kiállítás szeptember 30-tól október 5-ig látogatható)

Tárgytervező workshop, előadásokkal, kiállítással
EightDays Design Group és Bircsák Eszter
Kortárs Közép-Európai Judaika
LOFFICE Coworking Wien, 1070 Wien, Schottenfeldgasse 85

Egy interjúsorozaton alapúló workshop és a hozzá kapcsolódó előadások legfőbb célja, hogy a kortárs igényeknek megfelelő, anyagában és szellemiségében a mai élethelyzetet kiegészítő judaikát tervezzünk fiatal terméktervezőkkel, és meghívott designerek vezetésével. A workshop alatt készülő prototípusok a Design Héten megtekinthetőek lesznek egy kiállítás keretében. Az EightDays Design csoport és Bircsák Eszter által iniciált program fő célja, hogy összekapcsoljuk a design thinking és a vallási tradíciókat szolgáló tárgyak tervezésének folyamatait.
(BrandTrend)