Kategória: Dizájn és innováció.

A design ma már korántsem egyszerűen tárgyak tervezését jelenti: olyan szemléletmód, amely folyamatosan jelen van a mindennapi életben, és a társadalom egészének jobbá tételére törekszik. A Jövő / Jelen plakátkampány az együttműködők: a PCU és a MOME e meggyőződését fejezi ki. A kiállítást, amely a fővárost napjainkban és a jövőben formáló tervező- és művészgeneráció tagjait mutatja be, a MOME 2010 óta diplomázott több száz hallgatójának kiírt pályázat előzte meg. A hattagú zsűri döntése nyomán a beérkezett munkák közül 31 látható 2014. november közepéig a 2-es, a 3-as és a 4-es metró vonalán, a kocsikban elhelyezett hirdetési felületeken.

Hunfalvi Andras Mercedes-Benz IVY

„Akik most diplomamunkáikat itt a jelenben kiállítják, reményeink szerint a jövőben azok fogják meghatározni ennek a városnak, ennek az országnak az arculatát. Érdeklődéssel várom, hogy a jövőben hogyan alakul a kiállított tervezők, művészek élete” – mondta a Puskás Ferenc Stadion metrómegállóban rendezett kiállításmegnyitón Csomós Miklós. Kijelentését a helyszínen élőben támasztotta alá az egyik kiállított munka, a 2012-ben formatervezőként diplomázott Erdélyi Tamás teherszállító riksája, amely azóta is használatban van Budapest utcáin.

„Szeretnénk olyan témákat, olyan feladatokat beemelni az egyetem napi életében, amik arról szólnak: mitől lesz egy város élhetőbb, hogyan tudják a polgárai mindennapjaikat, munkájukat  magasabb minőségben, magasabb szinten megélni” – szögezte le Fülöp József. A több mint 200 példányban nyomtatott plakátokon a diplomamunkák mellett maguk az alkotók: fényképészek, tárgyalkotók, textil- és divattervezők, építészek, formatervezők is megjelennek, és megosztják gondolataikat, benyomásaikat Budapesttel, a városi élettel kapcsolatban.

Szucs Krisztina

Bolla Tibor elmondta: „Minden nap több mint 1,3 millió ember utazik a metrószerelvényeken, tehát ezek a munkák több százezer emberhez fognak eljutni. Ez lesz az egyik leglátogatottabb kiállítás most Budapesten.” A MetróArt Galéria rendszeresen mutat be művészeti és irodalmi témájú plakátsorozatokat; a budapesti metró utasai a közelmúltban Weöres Sándor verseivel, Robert Capa vagy Klösz György fotóival is találkozhattak, de külön kampány tisztelgett Raoul Wallenberg és a második világháború embermentői előtt is.

A designtémájú Jövő / Jelen a tervek szerint a bemutatkozás után vándorkiállításként iskolákban és könyvtárakban is látható lesz. A kiállított tervezőkről és munkákról bővebben is lehet tájékozódni a diploma.mome.hu oldalon.
(BrandTrend)