Kategória: Dizájn és innováció.

A Jaguar Land Rover élvonalbeli technológiák kifejlesztésével merőben új módon biztosít a vezetők számára kiváló minőségű, életszerű grafikákat és olyan információkat, amelyek kiterjesztett “virtuális” megjelenítésben ábrázolják a közutat vagy a versenypályát.

A “Jaguar virtuális szélvédő” koncepció az egész szélvédőt egyetlen hatalmas kijelzőként kezeli, így a vezetőnek soha nem kell a tekintetét levennie az útról. A kiváló minőségű figyelmeztető, sebesség- és navigációs  információk együttesen jeleníthetők így meg a szélvédőn. Az autóversenyzők számára kidolgozott, pályaversenyzést támogató funkciók között olyan lehetőségeket találunk, mint:

– Ideális ív és féktáv-információ. A szélvédőn megjelenített virtuális vonal kirajzolja a vezető számára az ideális ívet; a vonal színének változása jelzi a fékezés szükségességét
– Szellemautó versenyzés. A versenyzők megjeleníthetik saját maguk „szellemképét”, amit egy korábbi körben rögzített a rendszer, vagy egy másik versenyző által feltöltött autó ellen versenyezhetnek, így javítva  saját köridejüket
– Virtuális bólyák. Vezetéstechnikai oktatás céljára virtuális bólyák „helyezhetők ki”; amelyek szabadon áthelyezhetők, ahogy azt a vezető fejlődő képességei szükségessé teszik

„Olyan kutatási projekteken dolgozunk, amelyek a vezető teljesebb tájékoztatása révén nyújtanak jobb vezetési élményt. A lehető legrészletgazdagabb megjelenítésnek köszönhetően a vezetőnek elég egyszer a kijelzőre pillantania. Ha a sebesség és a távolság helyes felmérését segítő, virtuális jeleket jelenítünk meg, azzal segítjük a pontos döntéshozatalt, és valódi előnyt teremtünk a mindennapokban, a közúton éppúgy, mint a versenypályán” – mondta Dr. Wolfgang Epple, a Jaguar Land Rover kutatási és technológiai igazgatója.

A Jaguar Land Rover egy olyan, kézmozdulatokon alapuló vezérlőrendszeren dolgozik, amely lehetővé tenné a vezető számára, hogy a lehető legkisebb mértékű figyelemelterelés érdekében tekintetét az úton tartsa, mivel nem kell gombokat vagy kapcsolókat keresgélnie.

A Jaguar Land Rover kézmozdulatokon alapuló vezérlőrendszerét célzó kutatások során alkalmazott E-Field Sensing technológia a legújabb kapacitív érintőképernyőkön alapul, és minden eddiginél nagyobb pontosságot tesz lehetővé. Napjaink okostelefonjai mintegy 5 mm távolságból képesek érzékelni a felhasználó ujját. A Jaguar Land Rover rendszere ezt az észlelési távolságot hozzávetőlegesen 15 centiméterre növeli.

„A kézmozdulatokon alapuló vezérlőrendszer ma már az elektronikus berendezések irányításának teljesen elfogadott módja, a televízióktól a játékkonzolokig. A következő logikus lépés, hogy ezt a rendszert egyes fedélzeti funkciók vezérlésére használjuk fel. Azonosítottuk azokat a funkciókat, amelyeket továbbra is valós gombokkal kell kezelni, és azokat, amelyek alkalmasak a kézmozdulat-vezérlésre, majd pontosan kalibráltuk a mozgásérzékelőket. A rendszer tesztelése jelenleg is folyik, olyan szolgáltatásokkal, mint az árnyékolók, a hátsó ablaktörlő, vagy a műholdas navigációs rendszer térképei. A technológia akár néhány éven belül piacra kerülhet” – mondta Dr. Wolfgang Epple.
(BrandTrend)