Kategória: Dizájn és innováció.

A 2000 nyomott példányban, illetve e-book formátumban is elkészült könyv – vállalásának megfelelően – a hazai designszcéna 2013-ban elért eredményeire, figyelemre méltó alkotásaira koncentrál. Egyrészt a kiadvány elején található hat esszén keresztül elemzi a releváns hazai jelenségeket (a követő tervezés problematikájától kezdve a startup-lázon keresztül a divatos designaktivista tendenciákig), másrészt speciális, a világ nemzetközi trendjeit is figyelembe vevő tematika/hívószavak mentén strukturálja a tavalyi év több mint 130 alkotását és projektjét.

Az Évkönyv főszerkesztője Halasi Rita Mária designszakértő, kurátor, a MOME Ponton Galériájának igazgatója, aki a Design Hét Budapest fesztivál vezetőjeként 2008-2013 között szerzett tapasztalatával a magyar designszakma meghatározó alakja. A szerkesztőség minden egyes tagja véleményformáló szakember a maga területén. Hoffmann Petra designszakértő, blogger a legnépszerűbb hazai designtematikus blog, a Stilblog alapítója. Kovács Dániel művészettörténész, újságíró 2009-2013 között a legolvasottabb építészeti és designmagazin, a hg.hu főszerkesztőjeként szerzett nevet a szakmában. Szentpéteri Márton eszmetörténész, designkritikus pedig az ország első számú designelméleti szakembere, s a témában számos antológia szerkesztője, több önálló monográfia szerzője. Munkájukat a MOME vezető oktatóinak hétfős tanácsadó testülete segítette.

HDY_cover

A kiadvány és a hozzá kapcsolódó honlap grafikai arculata Katyi Ádám grafikus, tipográfus nevéhez fűződik. A külföldön élő, frissdiplomás tervező meghívásos pályázat útján nyerte el a megbízást. 2013-ban tervezett Westeinde betűcsaládja határozza meg az Évkönyv vizuális arculatát.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar designtörténet alakításában mindig is komoly súllyal, vezető szerepben volt jelen. Az egyetem szellemi műhely létéből magától értetődően következik, hogy a nemzetközi szakmai párbeszédbe írásos műveken keresztül is bekapcsolódik, vagyis szakkönyveket, szakfolyóiratokat jelentet meg.

A hazai designélet talán a designrecepció területén halmozta fel legnagyobb adósságát, és ez a deficit mára olyan erőssé vált, hogy komolyan akadályozza a továbblépést, s jelentősen leárnyékolja Magyarország nemzetközi láthatóságát. A MOME mint a kreatív ipar legitim és hiteles szereplője ezt az anomáliát próbálja felszámolni legújabb kiadványával, a Magyar Design Évkönyv 2013-mal. A print és online formátumban is elérhető, ingyenes kiadványt a designszcéna valamennyi szereplője haszonnal forgathatja, a szakpolitikai döntéshozók csakúgy, mint a diákok vagy az érdeklődő laikusok.

Az Évkönyvnek nem az volt a célja, hogy a 2013. évi magyar designélet valamennyi szereplőjét regisztrálja és dokumentálja. Sokkal inkább tematikus válogatást kínál, amelyben egymás mellé került évközi hallgatói feladat, diplomamunka és professzionális termék. Az Évkönyv természetesen nem pusztán a MOME eredményeire koncentrál, hanem a magyar designélet egészére, így a társintézmények és a nem MOME-n végzett designerek alkotásai ugyanolyan súllyal szerepelnek a kiadványban, mint a „saját” termés, sőt, a külföldön élő magyar tervezők sem kerülték el a szerkesztők figyelmét.

A Magyar Design Évkönyv ingyenes kiadványa 2014-től kezdve a tervek szerint minden évben megjelenik.
(BrandTrend)