Kategória: Dizájn és innováció.

A Szénsavas Szikra története 1826-ban, 188 évvel ezelőtt kezdődik. Jedlik Ányos feltaláló, bencés szerzetes ugyanis ekkor szerkesztette meg az „apparatus acidularis” azaz „savanyúvízi készület” nevű berendezését, amellyel a világon először nagyüzemben, szénsavas vizet lehetett előállítani. A leleményes szerzetes a berendezéssel rendtársait szerette volna meglepni. Akkoriban ugyanis Győr környékén nem volt borvíz, a távolról szállított természetes balatonfüredi ásványvizet pedig még nem tudták olyan jól lezárva szállítani, hogy ne ment volna el belőle az értékes buborék. Jedlik ezt az ásványvizet szerette volna friss, mesterséges szénsavval helyettesíteni. A meglepetés sikerült, a bencések, orvos barátok elismerően fogyasztották a berendezéssel előállított újdonságot, amely hamar közkedvelt „gyógyvíz” lett országszerte. Virágzásnak indult a szódavízgyártás is, mint kisipari mesterség. Jedlik találmánya a jellegzetes palackban ma már világhírű hungarikum.

Szénsavas_Szikra2

A Szénsavas Szikra is egy újabb magyar világújdonság – hosszas tesztelési folyamat és biztonsági vizsgálatok eredményeként – a világ első számú vodkáját a Zwack Unicum Jedlik szódás üvegébe tette, a palackok egyedi, innovatív csomagolást kaptak.

Az ital alapját képező ásványvíz is magyar természetesen, a Jedlik kútból származik. A prémium vodka háromszor van desztillálva, tízszer szűrve aktív nyírfaszénen. A Szikra összességében 37,5%-os szénsavas prémium vodka és 20%-os ízesített vodka alapú likőr.

Az igények kielégítése érdekében a vodka mellett egyszerre három különböző prémium ízű Szénsavas Szikra is elérhető a piacon: birs, bodzavirág kivonat, és vadmálna-citromfű.

Szénsavas_Szikra3

Bármelyik ízről is legyen szó, Zwack Sándor ajánlásával a Szénsavas Szikra shot formában, hűtve fogyasztandó, bárpultnál, társasággal; asztalnál, palackosan; házibuli, kerti parti alkalmából. A szénsav, a prémium vodka, az ízek akkor érvényesülnek igazán, amíg a pohárba kitöltött ital habos, és nem ment ki belőle a szénsav.

Jedlik Ányos annak idején így fogalmazott a szénsavas vízről „legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül.”
(BrandTrend)